Kajakašice SP sklenile z bronom

Na SP v slalomu na divjih vodah so morale Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak priznati premoč le Češki in Nemčiji.

Objavljeno
15. september 2013 14.30
uho_novak
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Praga - Slovenske kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah na Vltavi zapečatile z bronom v ekipni preizkušnji, premoč so morale priznati zgolj Čehinjam in Nemkam.

Ko je že dišalo po tem, da bo slovenska kajakaška ekipa na Češkem ostala brez odličja, so jo s tretjim mestom rešila dekleta v ekipni tekmi. »To odličje je majhna uteha, ki veliko pomeni, ne nadomesti pa posamičnega dosežka. Vseeno sem zadovoljna in presenečena. Z Ajdo smo dobili močno ekipno tekmico, ki lahko uspešno nastopa tudi v tujini, ne le na domačih tleh. Čeprav ni imela izkušenj s to progo, si zasluži pohvale za dober nastop,« je poudarila »kapetanka« Kragljeva. Z njo se je strinjala tudi Terčeljeva: »Vsekakor se je lepo vrniti v domovino z odličjem okrog vratu. Ajda je uspešno nadomestila Nino Mozetič in upam, da bomo tudi v prihodnje kazale podobne predstave.«

Seveda se je kolajne najbolj razveselila debitantka na svetovnih prvenstvih Novakova, ki si lepšega darila za jutrišnji 20. rojstni dan ne bi mogla želeti: »Nekaj informacij o progi sem dobila iz prve roke, od Eve in Urše. Lotila sem se je z rahlim spoštovanjem, nisem šla na glavo. Mislim, da sem dva dotika naredila jaz, za kar mi je malo žal, a lahko bi bilo tudi slabše.«

Kajakašici brez finala

Brez finalnega nastopa sta v posamični konkurenci sta sicer ostali kajakašici Eva Terčelj, ki je v polfinalu zasedla 13. mesto, in Urša Kragelj, ki je bila dvajseta. Najboljšo popotnico pred finalom si je zagotovila Čehinja Katerina Kudejova.

Le redke veslačice so zahtevno progo zmogle brez dotikov, tudi obe Slovenki sta imeli precej težav s premagovanjem ovir. »Naredila sem dve večji napaki in dotik, ki me je verjetno stal uvrstitve v udarno deseterico. V srednjem delu sem ostala v roli, izgubila precej časa, kar mi je podrlo naslednjo kombinacijo. Spodaj je bilo bolje. Skozi vso progo je bilo treba garati, telesno in psihično, nujna je bila popolna zbranost. Spodaj nisem čutila utrujenosti, sem pa žal delala napake,« je strnila vtise Terčeljeva.

»Proga ni bila neizpeljiva, je bila pa izjemno zahtevna, za dekleta še toliko bolj, ker je malo kombinacij z vodo, z izkoriščanjem vode, zato je bila potrebna telesna moč. Tudi tehnično je bila zelo 'zaštrikana', s številnimi kombinacijami levo in desno. Že od četrtih vrat naprej sem vozila slabo, na sredini sem se še nekako našla, a žal nisem bila dovolj hitra,« pa je pristavila Kragljeva.

Božič: Računal sem na boljšo vožnjo, nisem zadovoljen!

Tudi slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič se nista prebila v finale udarne deseterice. Sreča jima je obrnila hrbet, saj sta v polfinalu zabeležila enajsti rezultat, najboljši čas pa sta postavila domača aduta Marek Šindler in Jonas Kašpar.

Zahrbtna proga našemu dvojcu ni prizanesla z napakami, naposled sta Slovenca z dvema dotikoma za finalom zaostala skoraj poldrugo sekundo. V uteho jima je lahko, da sta izpadla tudi slovita slovaška brata Pavol in Peter Hochschörner, ki sta celo izpustila ena vrata.

»Z izjemo napake na enajstih vratih, ko sva se dotaknila in padla v rolo, je bilo vse večinoma po načrtih. Žal je bilo kazenskih sekund na koncu preveč, tekmeci so pač nastopili bolje. Štartala sva umirjeno, a še vedno dovolj močno, da je čoln stekel. Po uspešnem prvem delu so se začele težave. Proga je bila zahtevna, 20 sekund daljša od kvalifikacijske, kar se v cilju precej pozna, saj ti že pošteno pojenjajo moči. Tehnično sva odpeljala dobro, a prepočasi,« je poudaril Taljat.

Božič ga je dopolnil: »Pravzaprav ne vem, kaj je šlo tokrat narobe. Na ogrevanju sem se odlično počutil, pred tekmo pa doživel nekakšen mrk. Po štartu nama nikakor ni šlo, že od prvega obrata, ko sva zapeljala vzvratno, se nama je nastop sesuval. Ves čas sva reševala čoln, da bi ulovila naslednja vrata. Seveda je proga zahtevna, tudi drugi so na njej delali napake. Vseeno sem na njej računal na boljšo vožnjo, sploh glede na prikazano v kvalifikacijah. Nisem zadovoljen.«