Slovenski olimpijci v Solkanu upravičili vlogo favoritov

Kajakaša Peter Kauzer in Eva Terčelj ter kanuist Benjamin Savšek so bili med zmagovalci državnega prvenstva v Solkanu.

Objavljeno
15. september 2012 17.31
Posodobljeno
15. september 2012 17.31
press_savsek
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Solkan - Z današnjimi preizkušnjami državnega prvenstva se je končala sezona slaloma na divjih vodah. Državne naslove so so priveslali olimpijci Eva Terčelj med kajakašicami, kanuist Benjamin Savšek, kajakaš Peter Kauzer ter dvojec Luka Božič-Sašo Taljat.

Med kajakaši je slavil Kauzer, za katerega je bilo to sploh prvo tekmovanje po olimpijskem nastopu, drugi je bil Martin Albreht in tretji Simon Burs. »Po OI sem bil v čolnu največ desetkrat, pa še to le po pol ure. Še najdlje sem v čolnu preživel zadnja dva dni, ko je narasla voda pa smo še šli nekoliko zabavat. Drugače pa sem imel v zadnjem času druge obveznosti, precej slajše od veslanja,« je povedal Kauzer, ki je zaradi rojstva hčerke izpustil dve tekmi svetovnega pokala.

»Mogoče sem v času prve tekme še pogrešal tekmovanja, ampak na koncu je prevladal razum. Bilo bi mi žal, da ne bi bil pri rojstvu hčerke. To je trenutek, ki se ti za vedno vtisne v spomin. Tekem svetovnega pokala bo še dovolj, tako da sem rajši doma preživel lepe trenutke z Janjo in hčerko,« je še dodal slovenski kajakaš Kauzer.

Do naslova tudi Savšek in Terčljeva

Med kanuisti se je najbolje odrezal Benjam Savšek, ki je na koncu slavil s s sekundo in 72 stotinkami prednosti pred Anžetom Berčičem, tretji je bil Jure Lenarčič. »Proga je bila tehnično zahtevna. Precej je bila podobna tisti z EP, tako da moram pohvaliti postavljavce. V drugi vožnji sem popravil nekatere stvari iz prve, tako da se je vse izšlo po načrtu. Zelo sem zadovoljen z vožnjo in rezultatom,« je po nastopu povedal Savšek.

V konkurenci kajakašic je zmagala Ljubljančanka Eva Terčelj, ki je prehitela zmagovalko letošnje serije svetovnega pokala Uršo Kragelj in klubsko kolegico Ajdo Novak. Nekaj pozornosti je bilo tokrat namenjene tudi petouvrščeni Nini Mozetič, ki je z nastopom na DP zaključila tekmovalno kariero.

»Prav zabavno in smešno je tekmovati brez treninga, saj se moraš zadev lotiti z druge strani. Skoraj tri mesece nisem veslala. Bila sem demonstrator prejšnji teden na EP, včeraj pa sem si privoščila 20-minutni trening,« je povedala Primorka. Med kanuistkami je zmagala Viktoria Wolffhardt, članica Soških elektrarn, ki na mednarodnih tekmovanjih sicer nastopa za Avstrijo.

Božič in Taljat brez konkurence

Zlahka sta do državnega naslova priveslala Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci dvojcev. Od drugouvrščenih Petra Žnidaršiča in Luke Žganjarja sta bila namreč hitrejša za več kot devet sekund. »Letos je šlo zlahka, lani pa sva imela kar nekaj težav, tako da sva pristala na drugem mestu. Sva zadovoljna. Vožnja ni bila popolna, saj je forma že padla, pa tudi ta teden nisva nič veslala. Zdaj naju čaka en mesec počitka,« je povedal Božič. Tretje mesto sta osvojila Niko Testen in Žiga Taljat.

V ekipnih vožnjah je med kanuisti je slavil KKK Tacen v postavi Savšek, Berčič in Lenarčič pred ekipo Soških elektrarn, za katere so veslali Božič, Taljat in Nejc Kravanja, tretji pa so bili tekmovalci KKK Ljubljana Urban Jarc, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. Med kajakašicami je slavila prva ekipa Soških elektrarn, za katero so veslale Urša Kragelj, Viktoria Wolffhardt in Nina Mozetič, druge so bile njihove mlajše klubske kolegice Anja Kancler, Nina Bizjak in Alja Kozorog, tretja pa je bila ekipa Ljubljane v postavi Eva Terčelj, Ajda Novak in Neža Jarc. Najboljša ekipa kajakašev prihaja iz Tacna. Ekipni državni naslov so osvojili Jure Meglič, Martin Albreht in Matic Štrukelj, drugi so bili tekmovalci KK Nivo Celje Simon Brus, Vid Karner in Martin Srabotnik, tretji pa domačini Niko Testen, Rok Markočič in Tilen Hvala, poroča STA.