Kako je Schumacher pred 17 leti prelisičil Hilla

V Nemčiji so pred 17 slavili rojstvo superzvezdnika Michaela Schumacherja, ki je z Mercedesom podaljšal pogodbo do 2013.

Objavljeno
13. november 2011 08.03
Posodobljeno
13. november 2011 08.03
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Bilo je 13. novembra leta 1994, torej pred natančno sedemnajstimi leti. Adelaide je gostil veliko nagrado Avstralije, bil je dan odločitve v formuli 1, veliki finale dvoboja med Damonom Hillom (Williams) in Michaelom Schumacherjem (Benetton). Nemec je imel pred zadnjo dirko pičlo točko naskoka, kar (mu) ni dopuščalo nobenega taktirizanja; za osvojitev krstnega naslova svetovnega prvaka je moral v cilj pridrveti pred Angležem.

Ker ničesar ni hotel prepustiti naključju, je Schumacher dirko začel odlično in vodil pred velikim tekmecem Hillom. A le do 36. kroga, ko je za trenutek izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom, zapeljal s steze in oplazil betonski zid. Na progo se je vrnil tik pred velikim tekmecem, ki se je takoj odločil za napad. »Schumi«, očitno še v šoku, ni pomišljal in ni izbiral sredstev. Ko je ob sebi videl modro-belega williamsa, je s svojim načetim benettonom zavil vanj, zato sta trčila.

Medtem ko Nemec ni mogel nadaljevati vožnje, je Anglež še »prilezel« do svojih mehanikov, ki pa njegovega poškodovanega bolida niso mogli več popraviti, zato je moral odstopiti tudi on. Sekunde po nesreči so se Schumacherju vlekle kakor jara kača. »Bil sem popolnoma iz sebe, ker nisem vedel, kaj se dogaja s Hillom. Ker sva oba imela veliko prednost pred četrto-, peto- in šestouvrščenim, mi je bilo jasno, da bi Damon – če bi lahko nadaljeval dirko – z lahkoto osvojil vsaj točko, s katero bi me prehitel v skupnem seštevku. Bilo je res grozno čakati na informacije iz boksov,« se tistih napetih trenutkov danes spominja 42-letni zvezdnik iz Hürtha-Hermülheima nedaleč od Kölna.

Ko je izvedel, da je v boksih iz svojega dirkalnika izstopil tudi Hill, se mu je velik kamen odvalil od srca. »Moje veselje je bilo nepopisno, čeprav sem bil v tistem trenutku tako zmeden, da se mi niti sanjalo ni, kaj se mi je pravzaprav posrečilo. Da sem postal svetovni prvak, še dolgo nisem dojel. To je za menoj prišlo šele veliko pozneje,« je priznal Schumacher, ki ga je slavni angleški glasbenik George Harrison, član nekdanje znamenite skupine The Beatles, označil za prevaranta, ko je iz neposredne bližine videl, kako je dosegel lovoriko.

Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) pa v tistem »Schumijevem« manevru niso videli nič takega, za kar bi ga morali kaznovati. Tudi nemški šampion še zdaj vztraja, da je šlo le za »navadno dirkaško nesrečo«. Hill, ki je potreboval leta, da je prebolel veliko nepravičnost, trčenje danes obravnava precej bolj sproščeno. »To je bila moja napaka. Moral bi še malo počakati in ga prehiteti šele na ravnini,« je pred dnevi razmišljal 51-letni Londončan.

V Nemčiji so pred sedemnajstimi leti slavili rojstvo novega superzvezdnika, ki je bil vidno ganjen, ko je prejel šampionski pokal. Na novinarski konferenci takoj po veliki nagradi Avstralije ga je posvetil svojemu idolu Ayrtonu Senni, ki se je istega leta tragično ponesrečil na začetku dirke v Imoli. Odtlej je Schumacher, ki se je v zgodovino vpisal kot prvi nemški svetovni prvak v formuli 1, osvojil še šest lovorik. »A prvi naslov je zmeraj nekaj prav posebnega in mi še zdaj pomeni zelo veliko. Z njim sem dobil potrditev, da sem (bil) na pravi poti,« je še dejal nemški veteran, ki je pred kratkim – kakor so zapisali v tedniku SportBild – z vodstvom Mercedesa podaljšal pogodbo do konca sezone 2013. Mi. Š. Foto Reuters

V Nemčiji so pred sedemnajstimi leti slavili rojstvo novega superzvezdnika Michaela Schumacherja, ki je z vodstvom Mercedesa podaljšal pogodbo do konca sezone 2013. “ “ Formula 1