Kamničani se ne mislijo zadovoljiti zgolj s pokalom

ACH Volley, brez blokerja Jana Kozamernika, je finalno serijo državnega prvenstva odprl z nenadejanim domačim porazom z 1:3.

Objavljeno
13. april 2017 23.35
Odbojka ACH Volley in Calcit v Kranju, 19. marec 2017 [ACH Volley,Calcit,odbojka,Kranj]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Serijski državni prvaki, odbojkarji ACH Volleyja, ki lovijo že 13. zaporedno zvezdico, ne pomnijo, kdaj so nazadnje v finalno serijo vstopili s porazom. Sinoči pa so naleteli na nabrušeno zasedbo Calcita Volleyballa, ki še vedno leti na krilih osvojene pokalne lovorike, ki jim je dala tudi vero v to, da so Ljubljančani premagljivi.

Pred tekmo se je zdelo, da so zgolj Kamničani tisti, ki lahko z začetno postavo presenetijo tekmeca. A ga niso. Je pa bila zato precej prevetrena četa Zorana Kedačiča – deloma po željah strokovnega štaba, deloma ne. Presenečenje za vse je bila izbira podajalca, saj je prednost pred standardnim Srbom Maksimom Buculjevićem dobil debelo desetletje starejši Rok Satler (38 let). Že pred dvobojem pa so v tabor Calcita pricurljale informacije, da ACH Volley ne bo mogel računati na udarno blokersko orožje Jana Kozamernika, ki je hkrati zbolel in se poškodoval, tako da ga ni bilo niti na klopi. Zamenjati ga je moral večni rezervist Stipe Jurič, ki je v tej sezoni DP redko dobival priložnost, ponavadi pri servisu, ki je njegovo najmočnejše orožje.

Vloga favorita je bila krepko na strani oranžnih zmajev, ki pa so v dvoboj pred 500 gledalci, med katerimi so bili kamniški v večini, vseeno stopili s cmokom v grlu. Toliko napak, kot so si privoščili v prvem nizu, si niso še v nobenem v tej sezoni, nasprotniku so namreč podarili več kot polovico vseh točk – 13. Ko so pokalni zmagovalci vodili z 18:14, so zgolj sedem točk zrežirali sami, sicer pa jim je zadostovalo prežanje na spodrsljaje Ljubljančanov. Predvsem je bil razglašen korektor Apostolos Armenakis, ki ga je bil Kedačič prisiljen nadomestiti s siceršnjim sprejemalcem in kapetanom Andrejem Flajsom (kajti tudi drugega korektorja Davida Kumra ni bilo v postavi).

Branilci ligaške lovorike niti v drugem nizu, ki so ga dobili, niso pretirano popravili blede igre, v vseh statističnih parametrih z izjemo bloka so celo še padli, so pa krepko oklestili število napak, kar je navsezadnje tehtnico le prevesilo na njihovo stran. V tretjem delu so bolje začeli (10:8), nato pa dopustili nasprotnikovemu brazilskemu korektorju Maxsonu Pereiri, da se je razigral in v hipu primazal 9 točk. Prvih treh zaključnih žog Kamničani niso izkoristili, četrto pač, ko je Armenakis udaril v avt. V zadnjem nizu pa se je gostiteljem povsem ustavilo. Na prvi tehnični odmor so še odšli s tremi točkami naskoka, nato je tekmec z delnim izidom 6:0 na servis Domna Kotnika dokončno strl njihov odpor.

»Kot že tolikokrat v sezoni smo vnovič pokazali ekipni duh, se borili od prve točke do konca, spet se nam je posrečilo. Za uvodne številne tekmečeve napake ni bilo krivo to, da bi jim mi vsilili svojo igro, temveč verjetno začetna nervoza in pritisk pomembnosti dvoboja. Na relaciji začetni udarec–sprejem smo opravili dobro delo, taktično pravilno servirali, če ti dve prvini uspešno izpelješ, ti lažje steče tudi igra nasploh,« je komentiral Kotnik, Žiga Štern, ki se je pred sezono iz Kamnika preselil v Ljubljano, pa: »Takoj smo začeli kopičiti napake, prvi niz smo domala prepustili tekmecu zaradi naših neumnosti, tudi v nadaljevanju nam igra ni stekla. Poznala se nam je odsotnost Kozamernika, nismo trenirali v polni zasedbi, a ne bomo iskali izgovorov, rajši rešitve. Časa ni veliko, treba bo dvigniti glave in se drugače podati v boj s Calcitom.«