Kanadsko rešeto za SP

Selektor slovenske kolesarske reprezentance Gorazd Štangelj bo določil ekipo za Ponferrado.

Objavljeno
12. september 2014 01.43
CYCLING-ESP-TOUR
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Selektor kolesarske reprezentance Gorazd Štangelj bo po kanadskih dirkah za VN Quebeca in Montreala določil ekipo šestih profesionalcev za svetovno prvenstvo v Španiji. V Kanadi bodo nastopili štirje izmed desetih kandidatov – Borut Božič, Jani Brajkovič (oba Astana), Matej Mohorič (Cannondale) in Jan Polanc (Lampre) ter Simon Špilak, ki se je nastopu na SP odpovedal.

Medtem ko sta Brajkovič in Božič v prvi vrsti Štangljevih kandidatov, si bo mladi Polanc moral nastop izboriti. Najmlajši profesionalec World Toura Mohorič, ki sicer že mesec dni dirka po Ameriki in Kanadi, pa je kandidat za vožnjo na kronometer. Kanadski dirki bosta še posebej pomembni za Brajkoviča, ki še vedno išče delodajalca za naslednji dve sezoni. Od uspehov bo odvisen tudi njegov nastop na SP. Obe krožni dirki mu po konfiguraciji terena ustrezata, prav tako tudi Špilaku, katerega forma je največja neznanka. VN Quebeca je pravšnja za specialiste za klasike, kakršni so Phillippe Gilbert, Simon Gerrans, Rui Costa in Robert Gesink, sicer zmagovalci zadnjih treh preizkušenj.

Veliki nagradi Quebeca (na sporedu bo nocoj) in Montreala (v nedeljo) pa ne bosta rešeto samo za slovensko reprezentanco, ampak tudi večino najboljših. Selektorji Španije, Italije, Belgije, Nizozemske, Nemčije, Francije in ZDA so, za razliko od Štanglja, ogrodja selekcij za Ponferrado že določili, tako da so odpovedi pričakovane in ne bodo bistveno vplivale na cilje. Contador, ki je denimo pred zmago na Vuelti, bo svoje mesto prepustil kolesarju, ki bo lahko bolj pomagal Valverdeju in Puritu Rodriguezu. Zavrača vse namige, da bi bil z velikima tekmecema na Vuelti sprt. Šampion Toura Nibali razmišlja o trasi podobno kot Contador (ne ustreza njegovim tekmovalnim vrlinam), a bo vseeno pomagal kapetanom italijanskega selektorja. Davide Cassani pa se je zaradi slabega športnega vedenja odpovedal Brambilli, ki se je stepel na Vuelti. SP v Ponferradi bo tudi brez Kazahstanca Maksima Iglinskija, ki je bil pozitiven na EP.

Froome čedalje bližje Contadorju

Na Vuelti pa ni na vrhu nič novega. Chris Froome, za katerega Valverde meni, da ni nič močnejši od španske trojke, ampak bolj zvit, vztrajno nabira sekunde in odšteva Contadorjevo prednost. V 18. etapi, v kateri ga je v šprintu dvojice za zmago premagal Italijan Fabio Aru, jo je zmanjšal za 23 sekund. Pred zadnjo, sobotno gorsko etapo na Ancares in nedeljskim kratkim kronometrom za rdečo majico na drugem mestu zaostaja le še minuto in 19 sekund. Na vprašanje španskih novinarjev, zakaj ni sledil Froomu v zadnjem napadu na vzponu na Meis, je odgovoril, da je bilo pospeševanje Britanca zanj prehudo. »Pri spremembah ritma ima nekaj težav, vendar je njegov ritem izjemno visok. Ko je dvakrat zapored napadel, sem v drugo lovil sapo, ko je že nabral odločilno prednost. Valverdeju sem sledil zato, ker sem pač branil vodstvo pred drugouvrščenim,« je Contador opisal taktično bitko petih vodilnih, v kateri je spet največ pridobil Froome. Contador upa, da teh 23 sekund ne bo usodnih na nedeljskih minutah resnice (kronometer je dolg le 9,5 km).