Kar osem slovenskih polfinalistov na plezalnem finalu v Kranju

Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic so obe kvalifikacijski smeri v dvorani Zlato polje preplezali do vrha.

Objavljeno
14. november 2015 19.13
SP plezanje, Mina Markovič
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Kranj - Slovenski privrženci športnega plezanja bodo imeli nocoj kaj videti na sklepni preizkušnji težavnostnega svetovnega pokala v kranjski dvorani Zlato polje. Skozi kvalifikacije se je namreč v večerni polfinale, ki se začne ob 20. uri, prebila kar osmerica domačih udeležencev, od tega dva moška in kar šest deklet.

Prvi so šli dopoldne v steno fantje, med njimi tudi sedem Slovencev, pričakovano pa sta prvo oviro preskočila Domen Škofic in Urban Primožič. Radovljičan, ki se je letos okitil s krstno zmago na preizkušnjah te ravni, je obe smeri zmogel do vrha in si razdelil prvo kvalifikacijsko mesto s še sedmimi tekmeci. Škofjeločan pa je polfinale ujel za las, v prvi smeri je vpisal rezultat 25+, v drugi 36, kar je zadostovalo za 24. mesto, v polfinale je napredovalo 26 plezalcev. Prekratki so bili Martin Bergant (30. mesto), Jure Raztresen (31.), Milan Preskar (41.), Anže Peharc in Tim Unuk, ki sta si razdelila 44. mesto.

Še precej uspešnejše so bile Slovenke, Mina Markovič in Janja Garnbret sta bili ob Južnokorejki Jain Kim edini, ki sta obe kvalifikacijski smeri preplezali do vrha, tik za najboljšo trojico pa se je uvrstila še Tjaša Kalan: v prvem poskusu je šla do konca, v drugo pa vpisala rezultat 43+. Še tri obetavne domače tekmovalke so za rep ujele polfinale - Rebeka Kamin je bil 22., Veronika Meke 24., Tjaša Slemenšek pa tik za njo, praznih rok pa sta ostali balvanska specialistka Julija Kruder (39.) in Kaja Skvarč Božič (40.).

Tekma bo sicer na sporedu jutri s predstavitvijo finalistov ob 18.45, moški bodo šli v steno četrt ure pozneje, ženske pa takoj za njimi.