Kauzer na SP upa na ponovitev uspeha iz Bratislave

Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah bodo med 11. in 15. septembrom tekmovali na svetovnem prvenstvu v Pragi.

Objavljeno
03. september 2013 15.31
tacen
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah bodo med 11. in 15. septembrom tekmovali na svetovnem prvenstvu v Pragi.

Med svetovno elito se bo za kolajne potegovalo tudi deset slovenski čolnov - kajakaši Peter Kauzer, Martin Albreht in Simon Brus, kanuisti Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak ter kanuistični dvojec Luka Božič/Sašo Taljat.

Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc se nadeja, da bodo slovenski tekmovalci, kot je to že v tradiciji, na reki Vlatavi dosegli vidne rezultate:

»Čaka nas še zadnje dejanje sezone, ki je bila za nas zelo dobra, in tako z lepo popotnico odhajamo v Prago. V vseh disciplinah smo konkurenčni za vrhunske uvrstitve. Praga je bila že večkrat kraj, kjer smo se veselili dobrih rezultatov. Upam, da bo tako tudi tokrat.«

Kauzer v vlogi branilca naslova

Slovenski kajakaš Peter Kauzer bo v Pragi branil naslov svetovnega prvaka, ki si ga je priboril 11. septembra v Bratislavi.

»Vem, da grem tja kot svetovni prvak. S tem se ne obremenjujem. Želja je, da poskusim spet osvojiti naslov svetovnega prvaka. Težko bo, ampak to je izziv in upam, da ga bom uspešno prestal. Na štartu nas bo vsaj 15, ki smo sposobni zmagati. Ponavadi je bilo tako, da tisti, ki smo bili celo sezono dobri, smo se tudi na teh tekmovanjih borili za najvišja mesta. Tako so zdaj tukaj vsi trije Čehi, pa Nemci, Francozi, mi smo vsi trije sposobni napraviti dober rezultat, in še mnogi drugi. Ena majhna napaka te lahko oddalji od finala. Zavedam se, kako močna je konkurenca, vesel sem, da sem se vrnil po slabem prvem delu sezone. Začel sem spet tako funkcionirati, kot sem takrat, ko sem dosegal svoje najboljše rezultate,« je dejal Kauzer in dodal, da verjame, da lahko z Martinom Albrehtom in Simonom Brusom visoko poseže tudi na moštveni tekmi.

Kanuisti uspešni v svetovnem pokalu, kako bo na SP?

Kanuisti Anže Berčič, Benjamin Savšek in Simon Brus so v tej sezoni svetovnega pokala nizali odlične uspehe in se na vsaki tekmi uvrstili na zmagovalni oder:

»Zelo dobro smo veslali in se zelo dobro ujeli čez celo sezono. V Pragi pa bodo Slovaki v polni postavi, Francozi so tako ali tako dobri, Čehi so na domačem terenu, potem smo tu še mi ... Bomo videli, kako bo na sami tekmi, kdo bo naredil manj napak, kdo bo bolje veslal,« je dejal Berčič.

Ta je letos blestel tudi v posamični konkurenci in dosegel dve zmagi (Seu d'Urgell in Tacen), na Prago pa ima lepe spomine: »Doslej sem na tisti progi vedno kar dobro veslal, imel kar dobre čase, počutil sem se v redu, sem pa napravil kak dotik ali napako, ki me je stala dobre uvrstitve. Upam, da bom letos to odpravil, bom raje odpeljal malce počasneje, ampak še vedno dovolj dobro in brez večje napake. Je pa to proga, na kateri moraš biti tako natančen kot hiter.«

V ženski konkurenci v slovenskem taboru največ pričakujejo od Kragljeve in Terčeljeve, medtem ko je Novakova debitantka. Za najvišja mesta se bosta potegovala tudi Božič in Taljat v C-2: »Tu bo najmanj deset čolnov, ki tako kot midva razmišljajo o kolajni. Gotovo jo bo težko doseči. Midva bova odveslala po najboljših močeh, potem je pa malo tudi od drugih odvisno,« pravi Taljat.

 

Spored svetovnega prvenstva

Četrtek, 12. septembra

kvalifikacije K-1 (moški), C-1 (m), C-1 (ženske)

 

Petek, 13. septembra

Kvalifikacije K-1 (ž), C-2 (m)

Polfinale C1 (m), K-1 (m)

 

Sobota, 14. september

Polfinale C-1 (ž)

Finale C-1 (ž), C-1 (m), K-1 (m)

Ekipno C-1 (ž), C-1 (m), K-1 (m)

 

Nedelja, 15. september

Polfinale K-1 (ž), C-2 (m)

Finale K-1 (ž), C-2 (m)

Ekipno K-1 (ž), C-2 (m)