Kauzer ostal brez medalje, Božič in Taljat pomahala v slovo 

Peter Kauzer je EP zaključil s šestim mestom, Taljat in Božič pa sta se s finalom poslovila od skupnih nastopov.

Objavljeno
03. junij 2017 14.34
Posodobljeno
03. junij 2017 14.34
Tacen EP
Mo. B., N. Gr.
Mo. B., N. Gr.

Tacen - Luka Božič in Sašo Taljat sta tekmovalne cilje v Tacnu izpolnila že z uvrstitvijo v finale, kjer najboljšim nista bila konkurenčna, a sta se od domače publike vseeno poslovila zelo dostojno. Izkušeni slovenski dvojec letos sploh ni veslal skupaj, dobila sta se šele teden dni pred evropskim prvenstvom, ko je Taljat prekinil pokoj in pripravila sta se za še zadnji skupni nastop.

Kajakaška dvojica je bila v polfinalu kljub pomanjkanju treninga zelo hitra, v finalu sta začela zbrano, v 16. vratih pa jima je dotik kljub hitri vožnji odnesel možnosti za vrhunski rezultat. Sašo Taljat zdaj odhaja v zaslužen pokoj, Luka Božič pa bo nadaljeval v kajaku enosedu. Dvojica je skupno sodelovanje končala po lanskih olimpijskih igrah, saj kajakaški dvojec ni več del olimpijske družine, olimpijsko odličje pa je edino, kar jima je v karieri še manjkalo, zato nista več našla motiva. Finale v Tacnu sta zaključila na sedmem mestu.

»Najin cilj je bil, da progo odpeljeva na polno, ne glede na to, kaj se bo dogajalo. Škoda je dotika, a mislim, da sva bila hitra in prav zato sva lahko zadovoljna z nastopom,« je Luka Božič po zadnjem skupnem veslanju povedal za nacionalno televizijo. Je bilo res zadnje? »Na mednarodnem nivoju je to zagotovo to, morda se bova pomerila še na kakšnem državnem prvenstvu, čisto tako, da vidiva, kje sva,« je za konec še povedal Božič. 

Peter Kauzer je domače EP v Tacnu končal s šestim mestom, Kauzer tako ostaja pri naslovu evropskega prvaka iz leta 2010 in dveh naslovih podprvaka stare celine iz let 2005, ko je bilo prvenstvo tudi v Tacnu, in 2007.

Kauzer je v finalu za zmagovalcem, Poljakom Mateuszem Polaczykom, zaostal 1,63 sekunde. Drugi je bil Poljakov rojak Dariusz Popiela, ki je imel 0,57 sekunde zaostanka, tretji pa branilec naslova, Čeh Jiri Prskavec. Ta je za Polaczykom zaostal 0,97 sekunde.

Brez finala pa sta ostali kanuistki Alja Kozorog in Nina Bizjak. V polfinalu je bila Kozorogova 12., Bizjakova pa 18. Med kanuistkami je bila v polfinalu najhitrejša Čehinja Tereza Fišerova, Kozorogova je s štirimi kazenskimi sekundami zaostala 18,01 sekunde, Bizjakova pa s štirimi dotiki 35,62 sekunde. Lea Novak je obstala v kvalifikacijah.