Kauzer si je spet nadel nekdanjo obleko

Kajakaštvo: Hrastničan tretjič v karieri vpisal skupno zmago v svetovnem pokalu. Savšek skupno drugi med kanuisti.

Objavljeno
15. avgust 2015 23.34
Peter Kauzer Tacen 17. avgust 2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Pau – Niti v sanjah si Peter Kauzer ni predstavljal, da se sezona po vrnitvi po poškodbi, ki mu je lani vzela celo tekmovalno leto, zanj lahko razplete s skupno zmago v slalomskem svetovnem pokalu. Na finalu v Pauju je z velikim preobratom še tretjič v karieri skočil na vrh kajakaške razvrstitve, s srebrom je slovenski uspeh dopolnil kanuist Benjamin Savšek.

Kauzer je bil sicer že pred finalom v dobrem položaju, dodatno priložnost pa je ponujal sistem slalomskega svetovnega pokala, v katerem finale prinaša kar dvojne točke in s tem možnost velikih premikov po lestvici. Pau mu je bil vedno pisan na kožo, navsezadnje je tam leta 2009 slavil tudi eno od posamičnih zmag v karieri in prav letos ji je dodal še eno, saj je tokrat do skupne zmage prišel prav z zmagoslavjem na finalu v tem francoskem mestecu. Pa četudi je moral počakati na končni razplet. Prehitel ga je namreč Francoz Vivien Colober, a so sodniki pozneje po pregledu posnetkov ocenili, da je izpustil vratica, kar je Hrastničana dvignilo na najbolj prestižno mesto zmagovalnega odra, slovenski kajakaški dan pa sta dopolnila najhitrejši polfinalist Simon Brus (8.) in Janoš Peterlin (9.), ki si je v Pauju pred leti ustvaril drugi dom.

»Vivien je naknadno dobil 50 kazenskih sekund, a takšen je šport. Verjamem, da je sodnikom težko cel dan gledati ista vratica, kar prinaša napake. Zato tudi imamo možnost protesta, če je kakšna dvomljiva situacija,« se je Kauzer včeraj najprej ozrl na dogajanje po tekmi, četudi ni mogel skriti, kako velik kamen se mu je odvalil od srca, ko se je v skupnem seštevku svetovnega pokala vrnil na položaj, ki ga je zasedel že leta 2009 in 2011. »Zmaga mi veliko pomeni. Po Liptovskem Mikulašu, kjer sem bil tretji, sem rekel, da je bila to zame mala zmaga, ker sem prišel nazaj med najboljše. Zdaj pa sem potrdil, da sem spet stari jaz in da se lahko kosam s komerkoli. V čolnu se počutim dobro in to je bilo v Pauju najpomembneje. Proga je vrhunska in hitra, prav taka, kakršne so mi všeč. Če uživaš, pa ni težko priti do dobrega rezultata,« je dejal Hrastničan, ki je nadvse užival v tem, da si je spet nadel nekdanjo obleko šampiona.

Podobnega razpleta si je želel tudi Savšek, ki je imel od vseh Slovencev tudi najboljše izhodišče pred finalom, a obenem slabo izkušnjo od lani, ko je prav na zadnji postaji zapravil odličje. Tokrat se je zanj izteklo bolje, a je prišel do srebra tudi ob pomoči sreče, saj se mu je finale v Pauju izmaknil. »Nisem zadovoljen. Nastop se mi ni izšel po zamislih. Morda sem bil preveč pazljiv, verjetno zato, ker nisem hotel izpustiti kakšnih vrat, saj je bila proga precej zahtevna in nisem hotel preveč tvegati. Zdaj sem videl, da bi mogoče moral že od začetka veslati bolj tvegano. Je bilo pa za skupni seštevek vse skupaj še vseeno dobro,« je z glavo zmajeval Savšek, potem ko je edini slovenski kanuistični finale priveslal Luka Božič, a po izpuščenih vraticah končal na 9. mestu.

Je pa veliko razočaranje doživela Urša Kragelj, saj se ni prebila niti skozi kvalifikacije, tako da bosta na današnji glavni tekmi kajakašic in dvojcev veslala le dva slovenska čolna. Eva Terčelj, ki se je že čez prvi nastop prebila kot 5., in dvojec Božič-Sašo Taljat, ki je bil včeraj med najhitrejšimi na progi, a se je po kazenskem dotiku zasidral na 6. mestu.

Šesterica v Londonu

Na SP v London, ki bo na sporedu od 15. septembra, bodo odpotovali kajakaši Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin ter kanuisti Luka Božič, Benjamin Savšek in Jure Lenarčič.