Kauzer si v Tacnu ni zaslužil odličja

Tacen 2017: po tekmah posameznikov ostal grenak priokus, ki bo slalomiste gnal v svetovnem pokalu.

Objavljeno
05. junij 2017 10.35
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Petkovi ekipni kolajni kajakašic in kanuistov sta slovenskim slalomistom na divjih vodah ponujali imenitno izhodišče pred vrhuncem evropskega prvenstva v Tacnu, prav tako polfinalni nastopi sobotnega in nedeljskega sporeda. Toda tudi sedem čolnov v finalih je bilo premalo za kolajno. Benjamin Savšek je imel bron že v rokah in še zdaj ne ve, kako ga je izgubil, zapravljene priložnosti so na različne načine objokovali tudi drugi.

Četrto in šesto mesto, dve sedmi, osmo, deveto in deseto mesto v tekmah posameznikov še zdaleč ni slaba bera. Toda v domačih brzicah in pred množico glasnih navijačev vendarle premalo, da bi vriskali od navdušenja. Srebrni olimpijec Peter Kauzer denimo v Tacnu nasploh ni blestel. V kvalifikacijah je bil osmi, v sobotnem polfinalu 12., v finalu pa je brez kazenskih sekund zasedel šesto mesto, s katerim je še vedno dosegel drugi najboljši rezultat slovenskih posameznikov v Tacnu in prehitel vrsto številnih slovitih tekmecev. Tudi olimpijskega prvaka iz Ria, Britanca Josepha Clarka, ki je bil zadnji v polfinalu.

Kajakašica Eva Terčelj je zasijala s tretjim mestom v polfinalu, a podobno kot Urša Kragelj ni našla dodatne prestave v odločilni bitki za odličja. Sašo Taljat in Luka Božič sta se poslovila od skupne kariere v imenitnem slogu, saj moramo ob njunem 7. mestu med dvojci upoštevati, da sta po lanskih OI le trikrat vadila v istem čolnu. Božič se je pač posvetil samostojni karieri med kanuisti in z včerajšnjim drugim mestom v polfinalu vnovič potrdil, da ima vrhunski potencial. Z 52 kazenskimi sekundami in zadnjim mestom v finalu (tik za Anžetom Berčičem) pa tudi, da ima ogromno rezerve.

»Računali smo, da bomo tudi v tekmah posameznikov osvojili eno kolajno ter po zlatu ekipe kajakašic in srebru moštva kanuistov obogatili iztržek. Ostal pa nam je grenak priokus zaradi Savškove smole. Pri normalni hitrosti posnetka njegove napake ni videti, upočasnjena in povečana slika pa razkrije tako rahel dotik, da ga je s prostim očesom nemogoče opaziti. Rezultati so v celoti vendarle pokazali, da so tekmovalci dobro pripravljeni. Kar nekaj jih je takšnih, ki lahko letos zlezejo na zmagovalne stopničke. Sezona bo dolga, zato priložnosti ne bo manjkalo, in prepričan sem, da jih bodo fantje in dekleta izkoristili,« je po koncu EP ocenil glavni trener slovenskih slalomistov Jernej Abramič, ki je prevzel krmilo pred začetkom letošnje sezone.

Tekmovalci bodo imeli priložnost za popravni izpit že od 16. do 18. t. m. na uvodni tekmi svetovnega pokala v Pragi. Čas bo nestrpno odšteval tudi Kauzer, ki so ga v soboto spodbujali številni navijači iz Hrastnika. »Na vsaki tekmi sem sposoben biti med najboljšimi, če le pokažem tisto, kar znam. V Tacnu si s takšnim veslanjem v finalu in dvema napakama niti nisem zaslužil zmagovalnega odra. Na tako dirkaško zasnovani progi nisem imel niti najmanjše možnosti, konkurenca je preveč izenačena. Toda razočaranje bo minilo, zdrav sem in življenje teče naprej,« je priznal slovenski zbiralec odličij.

Zato pa sta se od EP zadovoljno poslovila Sašo Taljat in Luka Božič. Lanska evropska podprvaka (in svetovna šampiona 2014) sta se želela v Tacnu še zadnjič podati na štart in zaokrožiti skupno kariero v lepo celoto, kar jima je povsem uspelo. Za zmagovalcema, Francozoma Pierrom Piccojem in Hugom Bisojem, sta zaostala le za 3,14 sekunde. »Pokazala sva, da sva še vedno sposobna priti visoko. V finalu sem užival kot že dolgo ne. V spominu mi bo ostala najina celotna pot, garala sva za velike tekme. S trenerjem Dejanom Testenom smo doživeli zelo lepih 12 let,« je nostalgično dejal Božič, Taljat pa je po zadnjem objemu z dobrim prijateljem dodal: »Ljudje po televiziji vidijo le uspehe, ne pa dolgoletnega truda in vsega, kar je v ozadju. Kletvic na treningih, slabih dni ... Največji mik je, da si po vsem sežeš v roko in si zadovoljen drug z drugim.«