Kenijec Kipchoge zmagal na maratonu v Berlinu, a ostal brez svetovnega rekorda

Eliud Kipchoge je napovedal, da želi postaviti nov svetovni rekord, od katerega pa ga je ločilo le 35 sekund.

Objavljeno
24. september 2017 16.49
ATHLETICS-BERLIN-MARATHON
A. V.
A. V.
Berlin - Aktualni olimpijski prvak v maratonu Kenijec Eliud Kipchoge je zmagovalec tradicionalnega berlinskega maratona. Dvaintridesetletni tekač je še drugič zmagal na maratonih v Berlinu, potem ko je bil najhitrejši tudi na maratonu leta 2015. Kipchoge je napovedal, da želi postaviti nov svetovni rekord, od katerega pa ga je ločilo le 35 sekund.

Kenijec je v Berlinu na razdalji 42,195 kilometra slavil s časom dveh ur, treh minut in 32 sekund. Le 14 sekund počasnejši je bil na drugem mestu Etiopijec Guye Adola. Tudi tretje mesto je pripadlo Etiopijcu, osvojil ga je Mosinet Geremew.

"Razmere niso bile najboljše zaradi dežja, vendar pa na srečo ni pihal veter," je dejal Kipchoge. Proga je bila mokra še od nočnega naliva, deževalo pa je tudi med maratonom.

V ženski konkurenci je slavila Kenijka Gladys Cherono, druga je bila Etiopijka Ruti Aga, tretja pa Kenijka Valary Aiyabei.

Tudi po berlinskem maratonu Kenijec Dennis Kimetto ostaja lastnik svetovne rekordne znamke. Kimetto je leta 2014 berlinski maraton pretekel s časom 2:02,57 ure. Tokratni maraton je, čeprav na njem ni padel svetovni rekord, postregel s presenečenji, največji sta bila odstopa nekdanjega svetovnega rekorderja Wilsona Kipsanga in lanskega zmagovalca Keneniseja Bekeleja.