Kipsang rekordno na berlinskem maratonu

Kenijski atlet Wilson Kipsang je na maratonu v Berlinu prejšnjo rekordno znamko popravil za 15 sekund.

Objavljeno
29. september 2013 13.21
GERMANY-BERLIN-MARATHON
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Berlin – Kenijski tekač Wilson Kipsang Kiprotich je imel na berlinskem maratonu dvojni razlog za dobro voljo. Ne le, da je opravil z vso konkurenco, temveč je tudi postavil novo rekordno znamko na 42 kilometrov, ki zdaj znaša 2;03:23. Prejšnji najboljši čas, ki ga je njegov rojak Patrick Makau pred dvema letoma vknjižil prav tako v Berlinu, je 31-letni Kipsang, bronasti z lanskih olimpijskih iger v Londonu, popravil za 15 sekund.

Kipsang je tekel v idealnih razmerah, v sončnem vremenu pri 10 stopinjah Celzija. Zasledovalcev se je otresel v zadnjih kilometrih, v finišu pa še dodatno pritisnil na plin, ko je začutil, da bi lahko pisal zgodovino maratona. »Videl sem, da lahko izboljšam rekord, saj sem na progi stalno dobival podatke o doseženih časih. Proti koncu utrujenosti nisem čutil, zato sem lahko stopnjeval ritem. Berlinska proga je odlična, navijači prav tako, pa tudi sam sem vrhunsko pripravljen in lahko v prihodnje še popravim rekordno znamko,« se je v cilju smejalo zmagovalcu.

Sicer se je letos na berlinskem maratonu vse vrtelo okrog številke 40. Prireditelji so namreč pod streho spravili že 40. izvedbo slovite tekaške preizkušnje, ki se jo je udeležilo več kot 40.000 nastopajočih, zmagovalec pa je v žep pobasal 40 evrskih tisočakov (rekord mu je navrgel še dodatnih 50.000 €). Za njim so se tudi vse do petega mesta zvrstili Kenijci, najbližje mu je bil Eliud Kipchoge, ki je zaostal 42 sekund, na zmagovalni oder je stopil še Geoffrey Kipsang, ki je zamudil tri minute in tri sekunde. Med udarno osmerico ni bilo nobenega Evropejca. Tudi pri dekletih je zmagala Kenijka Florence Kiplagat.

V zadnjem desetletju je bil svetovni rekord v maratonu izboljšan že petkrat, vselej – zanimivo – ravno v Berlinu.