Klara Apotekar po petem mestu: »Sem razočarana, ker nisem pokazala vsega, kar znam«

Judoistka Klara Apotekar je na EP v Varšavi v kategoriji do 78 kilogramov osvojila odlično peto mesto. 

Objavljeno
22. april 2017 18.07
JUDO-EUR-POL
N. Gr.
N. Gr.

Varšava - Klara Apotekar je po zlatu Tine Trstenjak in srebru Adriana Gomboca naskakovala tretjo slovensko medaljo. V dopoldanskem delu se je prebila v repasaž, v popoldanskem programu je za medaljo potrebovala še dve zmagi. Prva ji je uspela, v borbi za bron pa je bila Madžarka Abigel Joo močnejša in slovenska judoistka je EP zaključila z zelo dobrim petim mestom, kar je lep uspeh 19-letnice, v preteklosti tudi že evropske prvakinje do 23 let. 

»Žal se ni razpletlo po mojih pričakovanjih. V svojih borbah nisem pokazala vsega, kar znam in razočarana sem. Morala bi več napadati in dobiti nasprotnico v kontakt. Morda bi se tako izšlo, tako pa je peto mesto največ, kar je bilo dosegljivo. V odločilni borbi sem naredila napako, se sključila, bila sem nepazljiva in tako padla na ipon. Pred tem sem se morala odpreti in več tvegati, saj sem dobila drugo kazen, nasprotnica pa je imela s tem več možnosti,« je po tekmi razlagala 19-letnica iz Šmartnega.

Apotekarjeva je v uvodnem nastopu z izrednim taktičnim bojem izločila 37-letno Kubanko Yahindo Ramirez, ki nastopa za Portugalsko. S svojim načinom borbe je visokorasla tekmovalka celjskega Sankakuja tekmico prisilila v tri kazni in diskvalifikacijo. Apotekarjeva je tako medsebojni izid v zmagah z Ramirezovo dvignila na 3:0.

Njena naslednja nasprotnica je bila bronasta z lanskega EP v Kazanu Britanka Natalie Powell, ki se je slovenski tabor z lanskega tekmovanja spomni po četrtfinalni zmagi nad kasnejšo slovensko junakinjo olimpijskih iger v Riu Ano Velenšek. Sedem let starejša Britanka je v končnici izenačenega dvoboja 16 sekund pred koncem naredila odločilno tehniko, s katero si je prislužila dva vazarija in se prebila v polfinale.

V repasažu je varovanka trenerja Marjana Fabjana ugnala 22-letno Madžarko Evelin Salanki s končnim prijemom minuto in devet sekund pred koncem borbe. Visokorasla Apotekarjeva je nasprotnico taktično držala na distanci, ko pa je imela Madžarka dve kazni, se je spustila v odprt boj, ki ga je Apotekarjeva v parterju hitro odločila v svojo korist.

V borbi za bron se je pomerila z nekdanjo evropsko prvakinjo Abigel Joo, ki je dvoboj zaključila z iponom minuto in pol pred koncem. Poraz v borbi za bron je pomenil končno peto mesto, saj se je Apotekarjeva do boja za odličja prebila preko repasaža. 

»Klara je res osvojila zelo dobro peto mesto, a imela je priložnost in mislim, da bi morala tekmo za bron dobiti, v četrtfinalu pa pokazati večji žar. Priložnosti se ne ponujajo na vsakem prvenstvu. Sicer pa meni osebno več od zmage pomeni pristop k tekmi. Na žalost gre za tekmovalko, ki se enostavno odloči, v kateri borbi se bo res borila, kje lahko zmaga in kje ne. Preračunljiva je in to bo morala popraviti,« pa je bil po zadnji slovenski borbi neprizanesljiv Fabjan, ki je že začel sestavljati načrt priprav za avgustovsko svetovno prvenstvo v Budimpešti.

Hitreje od načrtov se je v kategoriji do 90 kg poslovil Mihael Žgank, ki ni našel načina, da bi ugnal razpoloženega 20-letnega Belorusa Jahorja Varapejeva, evropskega podprvaka do 23 let. Nazadnje je februarja v Parizu prepričljivo zmagal 23-letni slovenski olimpijec, danes pa je Belorus v slabih dveh minutah nanizal dva vazarija in ipon za prepričljivo zmago. »Na EP sem šel dobro pripravljen, a danes se nisem počutil tako, kot sem si želel. Tudi sam ne vem točno, kaj se je dogajalo, a bil je enostavno boljši. V Parizu sem ga premagal, danes pa enostavno nisem našel rešitve. Na to prvenstvo sem prišel z veliko višjimi cilji,« je bil po nastopu razočaran Žgank.