Kli(n)čko: Klinč spada k boksu

Ukrajinski zvezdnik Vladimir Kličko je prepričljivo opravil z domačim matadorjem Aleksandrom Povjetkinom.

Objavljeno
06. oktober 2013 23.11
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – Ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko je v t. i. »Boju za oblast v Moskvi« pričakovano zanesljivo opravil z domačim matadorjem Aleksandrom Povjetkinom. Kako prepričljivo je znova udarjalo »dr. Jekleno kladivo«, zgovorno pove končni izid: vsi trije sodniki so namreč Kličku prisodili zmago s 119:104.

Le malo je manjkalo, pa bi 37-letni Ukrajinec zabil še »zadnji žebelj v krsto« tri leta mlajšega Rusa, ki si je že v 2. rundi sploh prvič v karieri pobliže ogledal tla v ringu, potem ko ga je Vladimir z levico »oplazil« po čelu. A Povjetkin se je hitro pobral, najhujše trenutke pa nato preživljal v 7. rundi, v kateri mu je sodnik Luis Pabon štel še trikrat. In ko je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo obležal pod težo udarcev, si je Kličko »vzel premor« in prenehal tako kot predtem pritiskati na tekmeca. Kot da ne bi hotel postaviti pike na i z nokavtom.

Kljub temu o zmagovalcu ni bilo nobenega dvoma. Šampionski pasovi v težki kategoriji po različicah IBF, WBA in WBO so zasluženo ostali pri 198 cm visokem zvezdniku iz Ukrajine, nad čemer ruski navijači, ki so bili v moskovski Olimpijski dvorani v večini, razumljivo niso bili navdušeni. To so pokazali z glasnimi žvižgi, ki so jih Kličku namenili tudi zaradi njegovega sloga boksanja, s katerim je največkrat že v kali zatrl vsak Povjetkinov poskus. Ko se mu je namreč za glavo nižji izzivalec preveč približal, se je preprosto naslonil nanj in ga povrhu še objel, s čimer ga je v trenutku onesposobil.

»K boksu spada tudi 'klinč', mar ne? Če smo že pri tem, je bil tudi Aleksandr ves čas pod mojim pasom, kar je v nasprotju s pravili. A ga popolnoma razumem, vsak se poskuša pač tako ali drugače izogniti udarcem,« se je Kličko po 61. zmagi (51 jih je dosegel z nokavtom, njegovo statistiko pa kazijo trije porazi) tudi zunaj ringa držal pravila, da je najboljša obramba – napad. V nadaljevanju je pohvalil Povjetkina, češ da je resnično pravi borec. »Čeprav sem ga večkrat močno zadel, je še kar stal na nogah. Je pa res, da znam boksati precej bolje, vendar tega nisem mogel pokazati, ker sem bil očitno preveč napet,« je priznal novi-stari prvak in pristavil, da si je zelo želel zmago z nokavtom. »Poskušal sem jo doseči tudi z aperkati, kakršne je denimo George sprožal proti Joeju Frazierju, a z njimi nisem bil najbolj natančen,« je popihal na dušo slovitemu Foremanu, ki si je od blizu ogledal obračun v Moskvi.

Toda s tem ni ravno omilil kritike 64-letnega Američana. »Glede na to, da je Vladimir eden od najboljših težkokategornikov vseh časov, bi moral pokazati več. Znova je boksal le toliko, kot je potreboval za zmago,« je presodil Foreman, s katerim se je strinjal tudi Lennox Lewis: »Kot svetovni prvak se ne bi smel tako obešati na tekmeca, je pa res, da bi moral sodnik zaradi preveč spuščene glave večkrat opomniti tudi Aleksandra.« Čeprav Povjetkin po prvem profesionalnem porazu (po 26-ih zmagah, 18-ih s k. o.) ni skrival razočaranja, ga je prenesel športno. »Vladimir je bil boljši in je dokazal, da je najboljši na svetu. Sam pa bom še bolj treniral in se vrnil močnejši,« je poudaril ruski »vitez«, ki se je tolažil s 4,3 milijona evrov, medtem ko je Kličko bogatejši za 12,88 milijona €.