Klic v sili evropskih mitingov

Bo res obveljala odločitev Svetovne atletike, da obdobje med 4. aprilom in 20. novembrom ne bo kvalifikacijsko za olimpijske igre v Tokiu?

Objavljeno
19. april 2020 13.26
Posodobljeno
19. april 2020 13.26
Tako kot številni atleti se v teh dneh tudi Luka Janežič sprašuje, kako bo s tekmovanji v letošnjem letu. FOTO: Sportida
Lozana - Skupina evropskih mitingov, ki predstavlja največja enodnevna tekmovanja v kraljici športov na stari celini, je pozvala Svetovno atletiko (SA), da naj spet preuči odločitev, po kateri obdobje med letošnjim 4. aprilom in 20. novembrom ne bo štelo kot kvalifikacijsko za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu.

Iz atletskih krogov, tudi slovenskih, je bilo največ nejevolje, ker odločitev SA pomeni, da letošnje največje atletsko tekmovanje v Evropi ne bo vključeno v možnost pridobivanja olimpijske norme; EP bo predvidoma od 25. do 30. avgusta v Parizu. "Prosimo vas, da ponovno preučite to odločitev. Želimo si, da bi za olimpijske kvalifikacijske norme štelo evropsko prvenstvo, enodnevni mitingi, kot so za diamantno ligo, ter zlati, srebrni in bronasti mitingi svetovne serije SA in po možnosti tudi celinski mitingi najvišje kategorije ter državna prvenstva," so zapisali v pozivu, ki so ga poslali Sebastianu Coeju,  predsedniku SA.

V skupini evropskih mitingov, ki je bilo osnovano leta 1979, so svoj predlog utemeljili tudi s tem, da z ukinitvijo letošnje sezone za pridobivanje norm za OI izgubijo velik adut za pokrovitelje. Pravijo, da bodo večino mitingov, kot zdaj kaže, zaradi pandemije koronavirusa pripravili v drugi polovici leta, največ v jesenskem času. Zaradi gospodarske krize pa bo pridobivanje podpornikov za organizacijo tekmovanj še težje kot doslej.

SA je 7. aprila sporočila, da obdobje med letošnjim 4. aprilom in 20. novembrom ne bo štelo za olimpijske kvalifikacije in svetovno lestvico. Tako se je odločila po posvetu s svojo atletsko komisijo, predsedniki celinskih združenj in svojega sveta, najvišjega organa med dvema skupščinama. Doslej dosežene norme bodo veljale. Izidi v tem času bodo šteli za statistiko, med drugim za svetovne in druge rekorde. Od 1. decembra letos naprej pa se bo, odvisno sicer tudi od svetovnih razmer v boju proti koronavirusu, spet nadaljeval kvalifikacijski ciklus za OI.

To pomeni, da bo celotno kvalifikacijsko obdobje za OI, ki se je začelo leta 2019, daljše od običajnega za štiri mesece. Končalo se bo 29. junija 2021, le za maraton in hitro hojo na 50 km pa 31. maja 2021.