Kličko nad 90.000 grl na Wembleyju

Boks: Drevi nov spektakel v težki kategoriji. Favorit domačin Anthony Joshua.

Objavljeno
28. april 2017 23.26
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Nič dobrega se ne piše Vladimirju Kličku, bi lahko sklepali po silni samozavesti 14 let mlajšega svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah IBF, WBA in IBO. Britanski šampion Anthony Joshua je doslej nokavtiral prav vse svoje tekmece, potem ko je po zlati olimpijski kolajni iz Londona 2012 zajadral v svet profesionalnega boksa.

Privrženci boksa bodo prišli na svoj račun okrog 23. ure, ko bosta prvak Joshua in izzivalec Kličko razkrila svojo pripravljenost pred 90.000 navijači na Wembleyju. Kako nestrpno pričakujejo spektakel Angleži, priča podatek, da so organizatorji prodali 80.000 vstopnic več mesecev nazaj, šele z izrednim dovoljenjem župana Sadiqa Khana so prišli do dodatnih 10.000 lističev, ki so šli prav tako za med.

Navzoči in milijoni pred TV zasloni lahko pričakujejo obračun odličnih boksarjev podobnih slogov, ki se nahajata na različnih koncih karierne premice. Kličko je prvič doslej predal vlogo papirnatega favorita tekmecu – stavnice z razmerjem 1,45 proti 2,6 favorizirajo Joshuo –, prav tako se bo moral zadovoljiti z manjšim finančnim deležem (55:45 v %). Tekmeca si bosta razdelila 30 milijonov funtov nagrade (36 mio €) in prejela nekaj milijonov še od individualnih pokroviteljev z Otoka oziroma Nemčije. To je veliko denarja, toda desetkrat manj, kot sta si predlani razdelila Manny Pacquiao in Floyd Mayweather.

Na včerajšnjem tehtanju v notranjih prostorih štadiona, s katerim se bo oktobra še tretjič spoznavala slovenska nogometna reprezentanca, je bilo kar živahno – Joshui so namerili 113,44 kg, Kličku 109,04 kg, oba premoreta 198 cm višine, Joshua pa ima 2 cm daljši razpon rok (208:206).

»Gre za vojaško miselnost. Nisem zabavljač, pač pa borec. Res se nisem še nikdar boril pred 90.000 gledalci, a ne bom podlegel pritisku. Nisem jaz pod pritiskom, pač pa Kličko. Ve, da bo po tem porazu končal kariero,« je napovedal Joshua in zatrdil, da se bo Kličku gotovo mudilo, saj da ne bi vzdržal na nogah vseh 12 rund dvoboja: »Nihče ni imun na zob časa, ne moreš pobegniti pred staranjem in posledicami.«

Vse bolj priljubljeni boksar iz resda nogometnega mesta Watford bo 15. oktobra dopolnil 28 let, v dosedanji karieri pa še ni srečal tekmeca Kličkove ravni. Anglež z nigerijskimi koreninami kljub temu velja za favorita, četudi se Ukrajinec za to ne zmeni. »Počutim se mlad, svež, lačen in povsem obseden s svojim ciljem. To je, da vsi trije pasovi končajo v mojih rokah,« je zatrdil Kličko, ki ga bo v kotu spodbujal starejši brat Vitalij, danes župan Kijeva in eden od štirih asov, ki so si izborili naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji kar trikrat – ob Evandru Holyfieldu, Lennoxu Lewisu in Mohamedu Aliju.

Tekmeca imata vendarle veliko skupnega in se dobro poznata. Oba sta presedlala med profesionalce po naslovu olimpijskega prvaka – Kličko leta 1996, ko je bilo Joshui sedem let, slednji po igrah v Londonu leta 2012. Prav Joshua je bil leta 2014 Kličkov partner za sparing ... »Uf, danes mi deluje veliko večji kot tedaj ... Med tehtanjem se mi je zdelo, da stoji ob meni Arnold Schwarzenegger v najboljših letih!« je priznal 41-letni Ukrajinec.