Ko se ne izide Janji, vznikne Katja Kadič

V Vailu vodilna slovenska športna plezalka Janja Garnbret prvič v sezoni brez balvanskega finala.

Objavljeno
11. junij 2017 22.14
Janez Porenta
Janez Porenta

Vail - Ne mine več preizkušnja svetovnega pokala v športnem plezanju, težavnostna ali balvanska, na kateri bi slovenska odprava ostala brez finala. Tudi kadar nekoliko spodleti mlademu koroškemu fenomenu Janji Garnbret, namesto nje zablesti kdo drug. Onstran »luže«, v Vailu, je tako minuli konec tedna nase opozorila Katja Kadič.

Ameriško zimskošportno središče je tokrat gostilo elito v panogi, ki bo na prihodnjih poletnih OI leta 2020 v Tokiu prvič pridružena olimpijski družini. Na peti balvanski tekmi sezone je Garnbretova, ki se bori celo za mali globus, čeravno je šele letos postala »polnopravna« udeleženka preizkušenj v tej disciplini, prvič ostala brez finala, pri čemer ji je hrbet obrnila tudi boginja Fortuna, saj je končala na nehvaležnem sedmem mestu. Pred tem je bila namreč uvodoma v Meiringenu šesta, nato pa na treh zaporednih preizkušnjah azijske turneje ujela zmagovalni oder, v Chongqingu in nazadnje v Hačiodžiju pa si je celo pokorila vso konkurenco.

Tudi v Vailu je odlično začela in bila najprepričljivejša v kvalifikacijah, s čimer je nakazala, da ji niti več kot enomesečni odmor v svetovnem pokalu ni podrl ritma. Navsezadnje je odlično pripravljenost dokazala tudi na vmesnem ekshibicijskem dogodku na Kongresnem trgu, na katerem je - v resda nekoliko okrnjeni konkurenci - prepričljivo zmagala. V Vailu je bila v polfinalu za odtenek slabša od Japonke Miho Nonaka, kar je pomenilo, da je v finalu ni bilo. Ker je njena glavna tekmica v balvanski skupni razvrstitvi, Britanka Shauna Coxsey, zmagala, si je s tem verjetno že zagotovila tudi mali globus, saj sta do konca zgolj še dve preizkušnji, v Navi Mumbaiju in finale v Münchnu, Janja pa v Indijo ne bo potovala, raje bo pilila formo pred težavnostnim EP, ki bo na sporedu nekaj dni pozneje v italijanskih Dolomitih.

Vseeno pa je Slovenija tudi v ZDA imela finalistko. Drugič v karieri se je to posrečilo Ljubljančanki Katji Kadič, ki bo v sredo dopolnila 22 let, do sobote pa se je med elitno šesterico prebila zgolj predlani v Münchnu in zasedla šesto mesto. Tokrat je uspešno stopnjevala nastope: sprva je bila deseta v svoji kvalifikacijski skupini, nato je v polfinalu z odlično predstavo vpisala tretji dosežek, v finalu pa premagala Švicarko Petro Klingler in z enim doseženim vrhom ter petim mestom posegla najvišje v karieri. S tem je potrdila odlično formo, ki jo je kazala že na domačem spektaklu Triglav the Rock, na katerem je morala premoč priznati zgolj Garnbretovi.

»S petkovo slabšo predstavo sem se za las uvrstila v polfinale, vanj sem vstopila z mislijo, da nimam česa izgubiti, in odplezala sproščeno. Ko sem zadržala vrh četrtega balvana, še sama nisem mogla verjeti, da sem preplezala vse štiri, kar je bilo dovolj za moj drugi finale v svetovnem pokalu,« se je smejalo Katji, Janja pa je dodala: »Prvič sem končala zunaj finala, enkrat se je to moralo zgoditi, ostajam pozitivna. V kvalifikacijah sem se počutila odlično, v polfinalu pa se nisem znašla na prvih dveh balvanih.«

V moški konkurenci Domen Škofic ni bil zadosti prepričljiv za polfinale, Jernej Kruder pa ne za finale, čeravno mu - enako kot Janji - na osmem mestu ni zmanjkalo veliko. V balvanski skupni razvrstitvi je zdaj sedmi, Garnbretova je zadržala zelo udobno drugo mesto s 73 točkami naskoka pred prvo zasledovalko Nonako.

IZIDI

Balvanski svetovni pokal v Vailu - ženske: 1. Coxsey (VB) 3t4 4b5, 2. Noguči 3t6 4b6, 3. Nonaka (obe Jap) 3t7 4b7, 4. Puccio (ZDA) 3t10 4b10, 5. Kadič (Slo) 1t3 2b4, 6. Klingler (Švi) 0t 1b2; 7. Garnbret (Slo) 3t6 3b6; moški: 1. Chon (J. Kor) 4t9 4b8, 2. Narasaki 3t6 3b5, 3. Ogata (oba Jap) 3t11 4b7, 4. Rubcov (Rus) 2t5 3b8, 5. Fudžii 2t6 4b10, 6. Vatabe (obe Jap) 1t3 1b3; 8. Kruder 2t4 4b9, 29. Škofic (oba Slo); skupno - ženske: 1. Coxsey 435, 2. Garnbret 370, 3. Nonaka 297, 4. Noguči 260, 5. Klingler 225, 6. Gejo (Srb) 179, 8. Kadič 154, 38. Lukan (Slo) 14; moški: 1. Vatabe 332, 2. Chon 326, 3. Rubcov 307, 4. Narasaki 286, 5. Fudžii 254, 6. Sugimoto (Jap) 198, 7. Kruder 163, 56. Škofic 2.