Kocijančič ne bo vplival na izbiranje naslednika

Olimpijski komite Slovenije: morebitni kandidati za novega predsednika lahko oklevajo še mesec dni.

Objavljeno
16. oktober 2014 07.37
*lvi* OZADJA
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Četudi sta še dva meseca do seje volilne skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), je iskanje naslednika Janeza Kocijančiča, dolgoletnega prvega moža krovne hiše športa, že ena od udarnih tem v Sloveniji. Tudi na včerajšnji slovesnosti ob 23. obletnici ustanovitve OKS je bilo podobno.

Potem ko je Kocijančič pred približno enim letom v pogovoru za Delo napovedal, da ne bo kandidiral za vnovičen mandat predsednika OKS, je posledično sprožil veliko ugibanj, številni kandidati za njegovega naslednika pa so se začeli pripravljati na vrhunec letošnjega leta v slovenskem športu.

Četudi je težko verjeti, da bi nekdanji politik najvišje možne ravni in izkušen mož, kot je Kocijančič, prepustil svoje nasledstvo »nevidni roki trga«, je 73-letnik včeraj ponovil, da se ne bo vpletal v volilno kampanjo. Sedanji podpredsednik OKS Bogdan Gabrovec nam je že pred pol leta zatrdil, da se bo gotovo podal v predsedniško bitko, prvi mož judoistične zveze, ki mu po neformalnih »anketah« iz zakulisja kaže najbolje, pa bo imel najmanj enega protikandidata, to je Andraž Vehovar, ki prihaja iz kajakaških vrst. Kocijančič je namignil, da se bo podal v boj še kakšen od njegovih sodelavcev (možna kandidata sta tudi Franjo Bobinac iz rokometnih vrst in Tomaž Subotič, predsednik šahovske zveze, številni pa so neuspešno nagovarjali Aleksandra Čeferina, prvega moža nogometne zveze).

»Veseli me, da vlada tako velik interes za položaj predsednika OKS, kakor tudi dejstvo, da bo očitno kandidiralo veliko mojih sodelavcev. O tem boste odločali decembra, sam se ne bom opredeljeval, naj to stori volilno telo. Lahko le zagotovim, da se bom z vsemi močmi boril za to, da bo tekma poštena in da se bo športni duh odražal tudi na decembrskih volitvah. Teh 23 let na čelu OKS pa je zame minilo v trenutku tudi zaradi izjemnega tovarištva in podpore pri sodelavcih in v širši družbi. Želim si, da bi imel takšno srečo tudi moj naslednik,« je še dodal Kocijančič, ki bo tudi v prihodnje deloval v vplivnih telesih Evropskega olimpijskega komiteja in Mednarodne smučarske zveze. Kocijančič je nasledniku že dva meseca pred volitvami svetoval, naj preseže delitev na naše in vaše, naj pogled usmeri v prihodnost in se povsem osredotoči na uspešno vodenje krovne hiše športa. Le tako bo lahko Slovenija še naprej najmanj podobno (rekordno) uspešna kot na OI v Sočiju.

Navidezna negotovost okrog izbiranja Kocijančičevega naslednika je zasenčila tudi podeljevanje številnih jubilejnih nagrad in častnih plaket zbranim v srebrni dvorani Grand hotela Union. Glede na to, da je bila ustanovna skupščina OKS 17. decembra 1991, bodo tudi tokratne volitve – delegati bodo volili tudi podpredsednike in člane izvršnega odbora – decembra. Rok za posredovanje vlog kandidatov je resda 16. november, naslednji dan pa lahko OKS teoretično še enkrat pozove svoje članice, naj predlagajo imena, če bi bilo prispelih vlog premalo. OKS bo nato imena kandidatov poslala panožnim zvezam 25. novembra, dan D pa bo torek, 16. decembra, ko bosta v unionskem Srebrnem salonu dve seji OKS. Najprej redna, na kateri bodo obravnavali standardne dokumente in gradiva, nato še seja volilne skupščine, na kateri bodo izvedli volitve organov OKS za novo mandatno obdobje 2014-2018.