Kolajne izziv, sprememb ne bo

Atletski as Primož Kozmus o četrtem mestu na svetovnem prvenstvu in prihodnosti.

Objavljeno
14. september 2013 14.51
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Brestanica – Najboljši slovenski atlet Primož Kozmus ne dvomi, da lahko meče kladivo veliko dlje, kot je na SP v Moskvi, kjer mu je met 79,22 m zadostoval le za četrto mesto. Zato tudi svojih priprav niti »strokovnega štaba« ne bo menjal.

»Slaba uteha je za mojo raven, da je četrto mesto vrhunski rezultat. Analiza nastopa na največji tekmi je pokazala, da sem slabše od pričakovanj tekmoval zaradi poškodbe gležnja in posledično tehničnih težav pri izvedbi metov. Tehnični model se mi je tako podrl, da sem na treningih in tekmah nihal od zelo dobrih metov do sila povprečnih. Žal v finalu nisem zmogel optimalnega meta. Pri rezultatih nad 79 metri je enaka možnost osvojiti kolajno, kot je to storil Čeh Melich, ali pa ostati brez nje, kar se je zgodilo meni. Nobenega dvoma pa ni, da sem bil telesno vrhunsko pripravljen in sposoben metov čez 80 m, ki sem jih navsezadnje naredil a treningih pred SP,« je povedal o najslabšem nastopu v zadnjih šestih letih na SP in OI 33-letni nekdanji olimpijski in svetovni prvak.

Prav dejstvo, da je kladivo letelo tudi čez mejo za kolajne, ga je prepričalo, da bo ostal zvest svojemu znanju in pomoči Primoža Četrtiča, čeprav njegova nekdanja trenerja Marjan Ogorevc in Vladimir Kevo menita, da bi za napad na zlato kolajno potreboval izkušenega trenerja. Tudi tujega, če domačim ne zaupa. »Nisem pripravljen za spremembe. Kevo mi je na tekmah sicer vselej dajal prave informacije, vendar je nemogoče delati v porušenem razmerju. Tujega trenerja pa nočem, ker sem v ustaljenem delovnem ritmu že vrsto let in bi težko sprejel drug način dela. Vprašanje pa je, ali bi se lahko kdorkoli s svojimi pogledom na met kladiva prilagodil mojemu delu. Zaupam v Primoža Četrtiča, ki zelo napreduje. Verjamem, da bova s skupnimi močmi odpravila težave,« Kozmus razmišlja o mnenjih, da bi v Moskvi osvojil kolajno, če bi imel ob sebi izkušenega trenerja, ki na tekmi vidi težave in se na njih odzove. Za sezono 2014 se bo začel pripravljati oktobra, delal pa bo v mesečnih ciklusih.

Izziv za leto 2014 je kolajna na EP, ki jo sicer še nima v svoji zbirki. V Zürichu bo konkurenca podobna kot na SP v Moskvi. »Želim si seveda zlato, vendar pa s Parsom in Fajdekom v moskovski izvedbi bo izhodišče le kolajna. Kakšnih novih vzponov tekmecev ne pričakujem. Izziv pa ni le kolajna, ampak tudi doseči formo (brez poškodbe), s katero bom z užitkom tekmoval, ne pa se boril sam s seboj in kladivom,« je najboljši slovenski atlet na letnem druženju z novinarji in prijatelji v svojem hostlu Kozmus povedal o prihodnosti, ki je v celoti sicer usmerjena na OI leta 2016 v Riu de Janeiru.