Komaj že čaka, da vstopi v kletko

Borilni športi: Mateja Rajterič pred profesionalnim krstom. Prvi »poklicni« dvoboj bo imela v kletki.

Objavljeno
24. september 2014 10.35
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Najboljša slovenska boksarka Mateja Rajterič je po razočaranju na junijskem evropskem prvenstvu v Bukarešti pomahala v slovo amaterskemu ringu in napovedala prestop v profesionalnega. A prvi »poklicni« dvoboj bo imela v kletki, in sicer na sobotni prireditvi novoustanovljenega združenja Cage Fight Championship (CFC) v Domžalah.

»Profesionalni obračuni so me že od nekdaj mikali, vendar sem si govorila, da bom do zadnjega vztrajala v olimpijskem boksu in se poskušala uvrstiti na OI. Ko pa so me nato sodniki vnovič okradli na evropskem prvenstvu, sem si rekla, da se tega ne grem več. Spoznala sem pač, da se borim z mlini na veter in da v borbi za nastop na največji športni prireditvi ne morem zmagati, ker prihajam iz premalo vplivne Slovenije,« je presodila Rajteričeva, ki si je po vrnitvi z EP v Romuniji vzela mesec dni časa za razmislek o svoji prihodnosti.

Odločitev, da kariero nadaljuje kot profesionalka, je bila na koncu nekoliko lažja, ker je bila že pošteno utrujena od večnega prosjačenja in zbiranja sredstev za odhode na tekme. Za nameček je ocenila, da je v olimpijskem boksu dosegla svoje – največ od Slovenk. Ob treh kolajnah na turnirjih za svetovni pokal, zlati leta 2012 v Somborju ter bronastih v Zrenjaninu '13 in Vrbasu '14, je še posebej ponosna na 3. mesto z lanskega prvenstva Evropske unije na Madžarskem.

Ko ji je nato Rudolf Pavlin, trener pri ljubljanskem klubu Combat Academy in ustanovitelj združenja CFC, ponudil nastop na prireditvi v Domžalah, ga je sprva zavrnila. »Ne gre namreč za boksarski obračun, temveč za dvoboj po pravilih K1. Ker pri tem ni šale, saj so dovoljeni tudi udarci s kolenom, sem na začetku tudi oklevala, po prespani noči pa vendarle privolila, ker že močno pogrešam vonj po borbi,« je razkrila 33-letna Vodičanka, ki že ima nekaj izkušenj s kikboksom; leta 2010 si je namreč na tekmovanju za svetovni pokal v Riminiju izbojevala bronasto odličje.

V dvorani Komunalnega centra se bo v kategoriji do 51 kilogramov spoprijela s Srbkinjo Mirelo Graovac, o kateri pa ne ve prav dosti. »Slišala sem le, da prihaja iz karateja, kar pomeni, da obvlada nožne udarce. Zato sva s trenerjem Rudijem že skovala taktiko, po kateri bom iskala borbo iz neposredne bližine in poskušala izkoristiti svoje prednosti z rokami,« je zaupala Rajteričeva, ki se je za svoj prvi profesionalni nastop pripravljala s tremi trenerji – ob Pavlinu (boks) sta ji veliko pomagala tudi Edin Latič (K1) in Tomaž Škoberne (fitnes). Zaradi njih je – kot je poudarila – vrhunsko pripravljena, zato že komaj čaka, da vstopi v kletko, ki jo bo še dodatno spodbudila, da bo dala vse od sebe.

V njej se bodo to soboto pod slovensko zastavo po pravilih K1 borili še David Brzovič, Ervin Hadžič, Redžo Ljutič, Grega Smole ter v medsebojnem obračunu Žiga Pečnik in Alen Štritof, v mešanih borilnih športih (MMA) pa ob Pavlinu še Tajda Ratajc, Uroš Jurišič in Edvin Ramdedovič.