Kongresni trg norel ob Janjini zmagi

Športno plezanje: balvanski spektakel sredi Ljubljane okronal Slovenko in Korejca.

Objavljeno
22. maj 2017 02.51
Tekmovanje v balvanskem plezanju na Kongresnem trgu - Janja Garnbret 20.maja 2017 [plezanje,balvansko plezanje,šport,Ljubljana,Kongresni trg]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Najobetavnejše ime svetovnega športnega plezanja, Janja Garnbret, se je domačemu avditoriju doslej praviloma predstavljala v težavnosti v Kranju, minuli konec tedna pa je navdušila tudi ljubljanske privržence na balvanskem spektaklu Triglav The Rock na Kongresnem trgu. Z zmago, kakopak!

Med letoma 2011 in 2013 je Slovenija kot svetovna velesila športnega plezanja trikrat zapovrstjo gostila tudi balvanske preizkušnje svetovnega pokala v Log-Dragomerju, odtlej elite na naših tleh ni več bilo. Do minulega konca tedna, ko se je domala enaka zasedba prirediteljev na čelu z vodjo tekmovanja Lorinom Möscho izkazala z izvedbo balvanskega spektakla na Kongresnem trgu s petkovo uverturo v koprskem plezalnem centru. Konkurenca je bila številčna, odziv gledalcev odličen, vseh 12 finalistov pa si je razdelilo 14.000 evrov težko denarno pogačo, zmagovalca sta domov odnesla čeka v vrednosti treh tisočakov.

Prireditelji so sijali od zadovoljstva. »Z izvedbo smo zelo zadovoljni, dogodek je absolutno primerljiv s podobnimi spektakli v tujini, čemur so prikimali tudi plezalci. Prepričan sem, da bomo vsako leto še rasli in se do leta 2020, ko se bo športno plezanje tudi uradno pridružilo olimpijski družini, razvili v vrhunsko tekmovanje v mednarodnem plezalnem koledarju,« je poudaril idejni pobudnik Simon Rožnik, Möscha pa je primaknil: »Dogodek je bil na vseh ravneh, z izjemo vremena, uspešen. Postavitev je bila primerno težka, da so se morali udeleženci potruditi za osvojitev vseh vrhov. V mislih imamo že prvo ponovitev prihodnje leto. Slovensko plezanje in Ljubljana si to tudi zaslužita.«

Za izbrane balvaniste je bila ekshibicijska tekma dobra priprava za nadaljevanje sezone svetovnega pokala, ki bo šla po enomesečnem premoru po koncu azijske turneje naprej šele drugi junijski konec tedna onkraj »luže« v smučarskem Vailu. Janja Garnbret je zadržala azijsko formo in še enkrat več dokazala, da je ta hip z naskokom najpopolnejša in najbolj vsestranska plezalka v svetovni karavani. Težavnosti, v kateri je dominirala lani, je v luči priprav na olimpijsko premiero v Tokiu, kjer se bodo tekmovalci pomerili v kombinaciji treh disciplin (tudi hitrosti), uspešno dodala balvane, v katerih se bo očitno s Shauno Coxsey borila tudi za mali globus.

Janja je le za prvi polfinalni balvan potrebovala dva poskusa, vseh preostalih sedem, tudi vse štiri finalne, pa je preplezala v svojem slogu – lahkotno in suvereno. Da je bil slovenski uspeh popoln, je z drugim mestom poskrbela Katja Kadič, pri repu finalistk sta pristali še Mina Markovič in Urška Repušič, ki bo v kratkem dopolnila šele 17 let. V moški konkurenci je zmaga romala v Južno Korejo po zaslugi Jongwona Chona, ki je na prvo mesto skočil po zgolj petem polfinalnem izhodišču, z vsemi štirimi finalnimi balvani pa opravil v prvem poskusu. Še najbližje mu je prišel ambasador tekmovanja Jernej Kruder, drugi domači finalist Domen Škofic je bil peti.