Konj tokrat še bolj neusmiljen?

Gimnastika: ponoči v kitajskem Nanningu začetek SP.

Objavljeno
01. oktober 2014 20.57
Sebastjan Piletic Ljubljana 18.4.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – S svetovnim prvenstvom v Nanningu, ki se bo začelo danes ponoči, bodo telovadci storili prvi korak proti OI v Rio de Janeiru. Kitajsko SP bo namreč odločilo, katerih 24 držav bo na kvalifikacijskem prvenstvu prihodnje leto nastopilo s celotnimi ekipami. Slovenija na to seveda ne meri, saj se bo v Nanningu predstavila zgolj s trojico, breme pričakovanj pa je na plečih Saše Bertonclja.

Slovenska reprezentanca – ob Bertonclju bosta nastopila še debitanta Žiga Šilc in Peter Lampret – je na Kitajsko odpotovala konec tedna, tako da je imela na voljo že precej časa za prilagoditev; tako na drug časovni pas kot na drugačno orodje. Slednjega so po ameriški licenci izdelali na Kitajskem in se kar precej razlikuje od tistega, kot so ga sicer vajeni telovadci. »Rekel bi, da je ravno konj najbolj drugačen, je mehkejši, poleg tega, da se maje, sta ročaja lesena, ne plastična, je počasnejši, tako da je treba bolj 'poganjati', bolj garati. Glede na to, da je na tem orodju že tako ali tako zelo veliko napak, bo prav zanimivo videti tokratni razplet, saj bo možnost spodrsljajev še večja,« ocenjuje slovenski selektor in Bertoncljev trener Sebastijan Piletić, ki v zadnjem tednu dni ni spremenil ciljev, kar pomeni, da naj bi se Lampret na krogih uvrstil med 30. in 40. mestom, Šilc na parterju med 20. in 30., naš konjenik pa za začetek med osmerico, nato pa bo šel v napad na kolajno, saj je v finalu vedno vse možno.

»Glede na to, da sem v prvem delu sezone osvojil kolajno na evropskem prvenstvu, in to ne srečno, ampak z zelo dobrim nastopom, za nameček pa kljub težavam s komolcem, zavoljo katerih nisem imel nikakršnih pričakovanj, potem je jasno, da se lahko SP lotim mirno, neobremenjeno. Seveda bom skušal tudi tu iztržiti kar največ, mislim, da to ni nerealno, bi bil pa veliko bolj vesel, če bi bil vsaj v drugem delu sezone zdrav, ne pa da za vsak trening potrebujem protibolečinske tablete,« pravi Bertoncelj, sicer – z izjemo dr. Zorka – močno razočaran nad slovenskim zdravstvom. Tudi zaradi teh težav mu ni žal, da v jesenskem delu ni bilo še niti ene tekme svetovnega pokala (in bo tako ali tako samo ena) in je bila edina preizkušnja VN Szombathelyja, saj potrebuje več časa, da ujame pravo formo. »Včasih sta bila dovolj dva meseca, zdaj potrebujem tri. Tekem res nisem pogrešal, prav nič drugače se ne bi počutil zdaj, če bi imel za sabo tri dobre nastope, še vedno bi moral stopiti pred sodnike, napovedati sestavo in jo prikazati s čim manj napakami. Vem, da to zmorem in to je najpomembneje,« razmišlja Škofjeločan, ki ne skriva, da je njegov glavni cilj SP 2015, ko bo skušal ujeti OI v Riu.

Na SP v Nanningu bo nastopilo rekordnih 621 telovadcev, tako moške kot ženske kvalifikacije bodo trajale dva dneva, slovenska trojica pa se bo predstavila v četrti skupini jutri ob 11. uri po srednjeevropskem času.

V Nanningu je sicer tudi Aljaž Pegan, a kot del turške reprezentance.