Korak naprej bi bil prvi preboj na SP

Novi slovenski odbojkarski selektor Slobodan Kovač verjame, da mu Gianijevi čevlji ne bodo preveliki. 

Objavljeno
12. maj 2017 02.14
Slobodan Kovač
Janez Porenta
Janez Porenta
Kranjska Gora – Če vprašate Dejana Vinčiča, prvega podajalca odbojkarske reprezentance, ki se te dni sestavlja na prvih pripravah v Kranjski Gori, je ekipa s Srbom Slobodanom Kovačem dobila več kot dostojnega naslednika Andree Gianija, ki jo je predlani popeljal v polfinale EP. Vinčič novega selektorja zelo dobro pozna.

V drugem delu klubske sezone sta si omenjena skupaj služila kruh pri zvezdniškem Halkbanku, Kovač se je na selektorski stolček presedel z lovoriko turškega prvaka. »Zakaj sem se odločil za Slovenijo? Več razlogov je; prvi: je evropski podprvak, predlani je bila v Sofiji presenečenje, zdaj je vodenje takšne ekipe velika obveza, a sem izjemno ambiciozen trener, reprezentanca pa ima kakovost; drugi: ogromno zvenečih svetovnih trenerskih imen je kandidiralo za ta stolček, torej je svoje opravil tudi ego. V veliko čast mi je bilo, da sem bil izbran med takšnimi trenerskimi imeni; pa tretji: Slovenija ima odlične posameznike, jaz kot trener pa odprta vrata, da postanejo vrhunski rezultati konstanta. Nihče nima 'zabetoniranega' mesta v ekipi, imena odbojkarjev mi ne pomenijo nič. Vem, kakšen tip igralcev reprezentanca potrebuje in po tem ključu sestavljam moštvo. Kako se kdo imenuje, ne igra nobene vloge,« poudarja Kovač.

Pri 49 letih ima za seboj desetletje trenerskih izkušenj, tudi selektorskih, vodil je že reprezentanco Irana. V slovenski izbrani vrsti bo stopil v ogromne Italijanove čevlje. »Res je Giani postavil visoke standarde, a so pred nami novi cilji. Lahko storimo korak naprej, kvalifikacijski turnir za SP gostimo v Ljubljani, prvič v zgodovini se prebiti med svetovno elito je velik izziv. Za nameček imamo enega najmočnejših kadrov med moštvi v drugem kakovostnem razredu svetovne lige, torej obstaja realna možnost, da bomo prihodnje leto tu gledali Brazilijo, Srbijo, Poljsko, Italijo, Rusijo. Ne znam pa vam (še) odgovoriti, ali lahko na EP vnovič osvojimo kolajno. Zaenkrat je to še predaleč, zame bi bil uspeh ponoven preboj v polfinale in borba za kolajno,« je letošnje prioritete izpostavil srbski strokovnjak.

Nekaj igralcev, predvsem legionarjev, je že spoznal kot trener Perugie in Halkbanka, tudi sicer se strinja, da bi bilo preverjenega konja nesmiselno menjati. »Nimam veliko časa za eksperimentiranje. Naslonil se bom na igralce, ki so bili nosilci igre in so glavno breme nosili že v preteklosti, preizkusil pa bom tudi nekaj zanimivih mladih obrazov. Zaenkrat je vse v najlepšem redu, ko pa bomo začeli igrati, ko se bodo pojavile prve napetosti, bo nekdo zadovoljen bolj, drugi manj, moja naloga pa bo imeti vse to pod nadzorom, uravnotežiti težnje in izvleči največ iz te ekipe. Vsi smo lačni rezultatov, sam ne bežim od odgovornosti in ne iščem izgovorov, igralci so dobri, tudi jaz imam kakovost, zato moramo letev postaviti najvišje,« ne slepomiši novi slovenski selektor.

Čeravno je z reprezentanco šele nekaj dni, fantom zaupa. »Nisem tisti, ki bi moral odkrivati kakovost slovenskih igralcev. Nosijo drese najboljših evropskih ekip, na meni pa je, da jih pripravim na moj način dela, na mojo taktiko, glede na njihove značilnosti ne vidim težav pri prenašanju mojega videnja odbojke nanje. Svoje delo gradim na servisu, bloku in protinapadu, slovenska zasedba pa je visoka in ravno v teh prvinah izjemno močna. Vendar pa nas en pozitiven rezultat še ne umešča med evropske velesile, potrebujemo stalnost rezultatov. Konkurenca nima ničesar boljšega kot mi, če primerjamo Tineta Urnauta ali osrednje blokerje s tekmeci, se nimamo česa sramovati,« dodaja Slobodan Kovač.