Kovacs: Zavcu s Hafnerjem ne bo lahko

Nekdanji madžarski boksarski šampion Istvan Kovacs pričakuje dobro in pošteno borbo v Mariboru.

Objavljeno
08. oktober 2014 23.34
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Madžar Istvan Kovacs je v boksu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Med »amaterji« se je leta 1991 ovenčal z zlatima kolajnama na EP (Göteborg) in SP (Sydney) v peresni kategoriji, ta uspeha pa je ponovil v Vejleju '96 (EP) in Budimpešti '97 (SP). Za nameček ima tudi dve odličji z olimpijskih iger – bronasto iz Barcelone '92 in zlato iz Atlante '96. Podobno uspešen je bil zatem tudi v poklicnem ringu.

»Kobra« oziroma »Ko-Ko«, kot ga kličejo še danes, je med letoma 1997 in 2002 med profesionalci nanizal 22 zmag (11 s k. o.) in doživel le en poraz, blestečo športno pot pa je kronal z naslovom svetovnega prvaka v peresni kategoriji po različici WBO. V tem združenju po koncu kariere med drugim deluje kot nadzornik dvobojev in v tej vlogi bo naslednji petek (17. t. m.) v mariborski dvorani Tabor bedel tudi nad obračunom med rojakom Ferencem Hafnerjem (23 zmag, 12 s k. o., 5 porazov) in ptujskim šampionom Dejanom Zavcem (33 zmag, 18 s k. o., 3 porazi).

»Pričakujem dobro in pošteno borbo,« je Kovacs uvodoma poudaril v pogovoru za Delo, potem ko smo ga poklicali v Budimpešto. V nadaljevanju je razkril, da oba borca dobro pozna, morda Zavca celo bolje kot Hafnerja. »Dejana spremljam že skoraj 20 let, odličen boksar je, za njim je dolga in uspešna kariera. Še zdaj imam pred očmi njegov spopad z Američanom Andrejem Bertom, proti kateremu je do nesrečne poškodbe boksal zelo dobro. Škoda, da se je razpletlo, kot se je, saj je imel Zavec lepo priložnost za zmago. Po obračunu sem mu poslal SMS, v katerem sem mu sporočil, da mi je zelo žal, ker zaradi poškodbe ni mogel pokazati vsega, kar zna,« se je spomnil 44-letni Madžar in pristavil, da bo tokratni dvoboj za šest let mlajšega Ptujčana ena od njegovih zadnjih priložnosti za vrnitev na vrh.

»Z zmago in osvojitvijo šampionskega pasu evropskega prvaka po različici WBO, ki ga bom pripeljal v Maribor, bi se Zavec povzpel po lestvici in spet lahko upal na kakšen odmevnejši obračun. A ne bo tako preprosto, kot se zdi; tudi Ferenc je kakovosten boksar, čeprav nima toliko izkušenj. Ima pa veliko srce in precej dobro prenaša udarce,« je presodil Kovacs.

Na vprašanje, komu pripisuje več možnosti za uspeh, je odvrnil, da je zanj kljub vsemu favorit Zavec, kar pa še nič ne pomeni. »V boksu je tako, da lahko, dokler dvoboja ni konec, vsakdo računa na zmago, saj nemalokrat odloči že en udarec,« je še pojasnil podpredsednik združenja WBO za Evropo, ki je s kolegi iz madžarskega olimpijskega komiteja ravno včeraj odletel v Tokio, kjer se bo udeležil proslave ob 50. obletnici tamkajšnjih OI.