Kozmus najžlahtnejša odličja shranil na gradu Rajhenburg

Primož Kozmus svoja odličja odslej hrani v Brestanici, kjer so na ogled obiskovalcem tamkajšnjega gradu.

Objavljeno
04. december 2015 14.18
reut* Kozmus
G. L.
G. L.

Brestanica - Primož Kozmus se je po koncu svoje bogate športne kariere odločil svoja najžlahtnejša odličja, ki jih je osvojil na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, postaviti na ogled ter zaupati v hrambo upravljavcem zbirk na gradu Rajhenburg v Brestanici.

Olimpijsko zlato in srebro, trojček medalj s svetovnih prvenstev ter najpomembnejša državna odlikovanja, ki jih je osvojil nekdanji odlični metalec kladiva, so odslej del stalne razstave, ki je postavljena na gradu Rajhenburg v Brestanici. V kraju, kjer stoji tudi njegov Hostel.

Kozmus je ob odprtju razstave, kot so sporočili njegovi predstavniki, povedal: »Lepa udeležba na prireditvi je pokazatelj, da sem odličja zaupal v prave roke. Prepričan sem, da bodo moje lovorike dale še dodaten sijaj Brestanici in gradu Rajhenburg. Z ženo sva se odločila, da bova odslej živela v Brestanici, kjer sem preživel otroštvo. Celotno športno kariero sem bival v Brežicah, kjer sem preživel dve sijajni desetletji, a v Brestanico se je lepo vrniti.«

Razstavo je v okviru dneva kulture včeraj odprl župan občine Krško Miran Stanko, ki je ob odprtju Kozmusu namenil nekaj lepih besed: »Danes je za nas prav poseben večer, ko odpiramo razstavo odličij, s katerimi je Primož pozlatil ime Posavja in Slovenije. Vsako odličje zase nosi svojo zgodbo, Primožu pa bi se ob tej priložnosti rad zahvalil za vse, kar nam je dal, ter za vzor, ki ga daje mladim, da gredo po plemeniti poti športa.«

Direktorica kulturnega doma Krško Katja Ceglar pa je poudarila, da gre v sicer dokaj temačni zgodovini gradu pri zbirki »Odličja« za eno najsvetlejših vsebin gradu, ki na lep način bogato zgodovino kraja povezuje s sedanjostjo.