Kozmus si na EP želi zlato kolajno

Slovenski metalec kladiva Primož Kozmus želi čim prej pozabiti slabšo sezono in prihodnje leto na EP osvojiti kolajno.

Objavljeno
13. september 2013 22.47
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Brestanica - Za najboljšim slovenskim atletom Primožem Kozmusom je slabše tekmovalno obdobje, saj letos prvič po šestih letih ni osvojil medalje na velikem tekmovanju.

Brežičan si je od svetovnega prvenstva v Moskvi obetal veliko, na koncu pa v metu kladiva osvojil šele četrto mesto: »Pravkar končana sezona je bila pod pričakovanji, vključno z mano smo vsi pričakovali medaljo. Tudi stabilnosti metov prek 80 m ni bilo. Malo opravičilo je poškodba gležnja. Kljub temu, da je četrto mesto vrhunski izid, pa me to ne zadovoljuje. Cilji so bili in ostajajo višji. Zato si želim dobrih priprav in boljših nastopov v prihodnjem letu. Upam, da ne bo poškodb, zato bo moje delo na treningih umirjeno, saj je to v mojih letih edini pravilni način za doseganje visokih končnih ciljev.«

Primož Komus je na današnji novinarski konferenci govoril o prihodnosti, v kateri želi osvojiti kolajno tako na evropskem prvenstvu v Zürichu kot na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru, kar bo njegova zadnja tekmovalna sezone. »Cilji tudi v naslednjih sezonah so medalje. Sam si na EP želim še več, zlato medaljo, ki pa ni vedno realno dosegljiva,« je dejal Kozmus, ki razmišlja tudi o tem, da bi svojo ekipo razširil s trenerjem.

Prvi cilj je dvig pripravljenosti

Slovenski metalec diska je to tekmovalno začel obetavno, nato pa je sledil padec forma in na koncu poškodba hrbta:

»Letos na največjem tekmovanju nisem napravil tistega, za kar sem bil pripravljen. Manjkal je dovršen tehnični model metov, imel sem težave z gležnjem ... Tudi poslej bomo delali enako kot doslej, imel bomo le mesečne cikluse vadbe in ne daljših. Cilj je tudi dvig splošne telesne pripravljenosti. To bo potrebno, ker so prišli novi tekmovalci v sam svetovni vrh, kar se je pokazalo na SP v Moskvi. Se pa bom osredotočil predvsem nase in na to, da bom imel stabilne mete prek 80 m vso sezono. Tega letos nisem napravil. Želim si, da bi z užitkom tekmoval in da se ne bi boril sam s sabo. To je lahko prava muka.«

Četrtič postaja vse boljši

Nekateri atletski strokovnjaki menijo, da je Komus na letošnjem svetovnem prvenstvu ostal brez kolajne zato, ker nima trenerja. Brežičan na to odgovarja:

»Ekipa ostaja ista kot doslej, na njenem čelu pa je Primož Četrtič. Potrebujem normalno leto, v katerem bom imel veliko manj nihanj kot v tej sezoni. Primož Četrtič se uči in postaja vedno boljši. Težava na letošnjem SP je bil vhod v met. Malo nižje od idealnega je prišlo kladivo in potem sem zamudil v delu z bokom. To bomo morali popraviti. Mislim pa, da ni potrebe, da bi imel trenerja. Vladimir Kevo je bil doslej edini, ki mi je lahko na tekmi svetoval in popravil napake. Žal pa ne vidim možnosti, da bi znova sodelovala, saj je za to potrebna prava komunikacija. Velika težava je tudi, ker je kladivo Mednarodna atletska zveza kot edino olimpijsko atletsko disciplino ni uvrstila v program diamantne lige. Po nekaterih informacijah naj bi bila v letu 2015 že na programu največjih mitingov na svetu. To bo gotovo spremenilo podobo te discipline po svetu,« je zaključil slovenski metalec diska.