Kozmus že dela načrte za zlato v Moskvi, tudi s Kevom?

Slovenski metalec kladiva Primož Kozmus je na Mokricah sklenil letošnjo sezono in že pogledal proti naslednji.

Objavljeno
09. oktober 2012 16.16
Posodobljeno
09. oktober 2012 16.16
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Brestanica - Slovenski rekorder v metu kladiva Primož Kozmus je na Mokricah sklenil uspešno sezono, v kateri je na OI v Londonu osvojil srebrno kolajno. Za njim je razburkano leto, imel je veliko težav s tehniko meta, izpustil EP v Helsinkih in odpustil tudi trenerja Marjana Ogorevca. Vendarle se je na koncu vse poplačalo s kolajno v Londonu, ki je pred naslednjo sezono še dvignila njegove cilje.

»V Moskvi bo 12. avgusta 2013 finale v metu kladiva. Moj cilj je vrh, zmaga. V prihodnji sezoni želim metati stalno prek 80 metrov in povezati vsaj pet tekem s takimi daljavami. Gledam pa že tudi naprej. Leta 2016 bodo v Riu de Janeiru olimpijske igre, kjer je cilj medalja in nova vrhunska uvrstitev,« je po pisanju STA napovedal Kozmus in priznal, da se že intenzivno pripravlja na novo sezono.

Tudi v prihodnje sam, pomagal bi lahko le Kevo

Kozmus je, odkar je prekinil sodelovanje z Ogorevcem, treniral sam. Tokrat je odkrito priznal, da bi si znova želel tudi pomoči prvega trenerja Vladimirja Keva. »Mislim, da bi mi lahko po tehnični plati pomagal le Vladimir Kevo, moj prvi trener. Sedaj sem sam svoj trener in tako bo tudi v prihodnje. Moji ekipi, v kateri je tudi Primož Četrtič, se je pridružil nekdanji mnogobojec Rok Deržanič, ki se je vrnil s študija v ZDA. Moja ekipa je mlada, saj sem v njej kot atlet celo najstarejši. Zaupam jim. Si pa tudi drznejo tvegati, kar včasih starejšim, ki so že v kalupih, ne gre več tako od rok. Deržanič je razvil tehniko aktivnega sproščanja, ki mi bo lahko pomagala, da bom metal kakšen meter ali dva več, kot bi sicer,« je pojasnil Kozmus.

»Zame je velika čast, da me je v svojo ekipo povabil najboljši slovenski atlet vseh časov. Zaupa mi, sam pa bom skušal narediti vse, kar je v moji moči, da bo uspešen. Imam srečo, ker sem študiral v Kansasu ter tam spoznal njihovo bogato znanje pri zdravljenju in rehabilitaciji poškodb. Ta drugi pogled in tehnika aktivnega sproščanja bodo tisti elementi, s katerimi mu bom pomagal. Veliko bomo delali na preventivi in odpravljanju posledic starih poškodb. Tudi moj mnogobojski in zelo raznolik spekter atletskega znanja mi bo pomagal,« je dodal 24-letni Deržanič, ki je zaradi poškodb že leta 2009 končal obetavno športno pot.

Načrtuje atletski center

Nekdanji olimpijski in svetovni prvak je tudi aktiven poslovnež. Ustanovil je svojo agencijo, v Brestanici ima svoj hostel, želi pa si, da bi v Senovem že prihodnje leto zrasel metalni atletski center z njegovim imenom. »Ob športnih uspehih želim počasi graditi tudi poslovno kariero in skupaj s sponzorji, ki moji ekipi pomagajo, da lahko uresničujemo športne cilje, gradimo tudi druge zgodbe, ki se jim bom v polnosti posvetil po koncu športne poti. Sedaj pa si želim predvsem, da bi skupaj odšli novim zmagam naproti,« je končal Kozmus.