Kvalifikacije za EP: Slovenke zlahka opravile s Črnogorkami, Slovenci v dodatne kvalifikacije

Slovenske odbojkarice so na uvodni tekmi EP ugnale Črno goro, Nemci boljši od varovancev Veselina Vukovića.

Objavljeno
14. september 2012 19.00
Posodobljeno
14. september 2012 19.06
ODBOJKA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Kortrijk/Maribor - Ženska odbojkarska reprezentanca Slovenije je še drugič v šestih dneh premagala Črnogorke. Če je v Mariboru do zmage prišla z lahkoto, pa se je morala v Kortrijku nekoliko bolj oznojiti. Z izjemo drugega niza so bile Črnogorke enakovredne, a jih je s tira spravil predvsem izgubljeni prvi niz, v katerem so pred končnico izničile prednost Slovenk, v sami končnici že bile v prednosti, a je niso znale oplemenititi za vodstvo, piše STA.

Po tem jim je povsem padla zbranost, tako da so v drugem nizu osvojile vsega točko. Tretji niz je bil spet bolj izenačen, Slovenke so imele pobudo, prednost treh točk pa so zadržale za vodstvo. V slovenski vrsti, ki je imela precej boljši sprejem od tekmic, je bila s 13 točkami najučinkovitejša Marina Cvetanović, a statistika kaže, da je bila še najboljša Marina Kaučič. Dosegla je osem točk, večino s prvim "tempom", zelo dobro pa je tudi servirala. Blok je bil nasploh najboljša stran izbrank Olega Gorbačova, saj je zelo solidno odigrala tudi mlada Elena Kučej, ki je v ekipi zamenjala Saro Hutinski. Slovenke so tokrat igrale brez ene najboljših igralk mariborskega turnirja Anje Zdovc.

Zmaga Slovenkam ne pomeni veliko. Z njo so si sicer zagotovile tretje mesto, uvrstitev v dodatne kvalifikacije pa je še vedno precej oddaljena.

Nemci nadigrali izbrance Veselina Vukovića in jih poslali v dodatne kvalifikacije

Slovenska odbojkarska reprezentanca se v kvalifikacijah ni uvrstila na evropsko prvenstvo, pot na Dansko in Poljsko bo morala iskati v dodatnih kvalifikacijah. Po porazu v odločilni tekmi z Nemčijo je jasno, da bo v seštevku dveh turnirjev zasedla drugo mesto, kar je premalo za neposredno uvrstitev, a dovolj, da bo vstopnico na prvenstvo maja leta 2013 iskala v dodatnih tekmah z drugouvrščeno ekipo skupine C.

Za prvo mesto bi morali izbranci Veselina Vukoviča premagati Nemčijo vsaj s 3:1, a so bili daleč od tega. Njihova igra je bila slaba, še slabša kot na prvem medsebojnem obračunu v Harkovu, kjer je korak s tekmeci držal Mitja Gasparini. Primorec tokrat ni bil tako razpoložen, drugi pa so le ponovili nerazpoloženost iz Ukrajine, očitno je tudi, da je mnogim manjkalo samozavesti. Kot je že po prvem medsebojnem dvoboju dejal Vukovič, njegovim izbrancem proti reprezentanci iz širšega evropskega vrha manjka zaupanje vase, tudi tokrat so premalo verjeli, da jo lahko premagajo, piše STA.

Da se ne bo dobro končalo, je napovedoval že sam začetek tekme. Domači so sicer še imeli izid 5:5, nato pa se je njihova ladja začela potapljati. Slab sprejem, številne neizsiljene napake in seveda tudi odlična igra tekmecev na čelu z njihovim korektorjem Georgom Grozerjem so imeli za posledico rezultat 16:6, s čimer je bil zmagovalec prvega niza znan.

Slaba igra slovenske vrste se je nadaljevala tudi na začetku drugega niza. Nemci so vodili z 9:5, a nato je po menjavah v ekipi nekaj zaporednih točk vendarle vlilo upanje, da se bodo Slovenci prebudili. Alen Pajenk je z blokom izenačil na 15:15, Tine Urnaut pa nekaj trenutkov pozneje poskrbel za vodstvo. A to ni dolgo trajalo. Po izidu 20:20 so sledile tri zaporedne napake, po drugi zaporedni Jana Planinca so gosti povedli s 23:20, kar je bilo dovolj za vodstvo 2:0.

Gostitelji so delovali izgubljeno, svoje igre pa niso našli niti v tretjem nizu. Že ob prvem tehničnem odmoru so zaostajali s 6:8, nato pa tudi z 9:14. Pol minute odmora jim ni pomagalo, gostje so imeli vse stvari trdno v rokah in so gladko prišli do zmage. »To je bila naša najslabša igra v zadnjem obdobju,« so besede selektorja, ki nazorno kažejo, kaj so danes njegovi varovanci prikazali.

V drugi današnji tekmi 2. kroga je Ukrajina, ki se bo jutri v obračunu za prestiž pomerila s Slovenijo, premagala Švedsko s 3:0 (18, 18, 20).