Lara: Jaz bom tisti, ki bo narekoval ritem

Slovenski boksar Dejan Zavec na novinarski konferenci poudaril, da ima vse pod nadzorom.

Objavljeno
23. november 2015 22.29
Miha Šimnovec, Miami
Miha Šimnovec, Miami

Miami – Boksarja Erislandy Lara in Dejan Zavec, ki bosta jutri ponoči (z začetkom ob 3. uri po srednjeevropskem času) prekrižala pesti v dvorani igralnice Hialeah Park, sta se včeraj prvič premerila z očmi. Na novinarski konferenci sta vnovič izrazila spoštovanje drug do drugega, kljub temu pa sta oba prepričana, da bosta ring zapustila dvignjenih rok.

Zavec je – kakor že vse dni tu – znova odgovarjal mirno in premišljeno. »Ne, prav nič nisem živčen. Bolj kot dvoboj me vznemirjajo ponavljajoča se vprašanja, ki jih poslušam iz dneva v dan. Zlasti tista o hrani: ali sem že jedel, kaj, koliko, kako je z mojo težo ...« je 39-letni Ptujčan odkrito spregovoril o temi, o kateri tako malo pred uradnim tehtanjem, ki bo na sporedu danes popoldne, ne govori najraje.

Nič čudnega, ko pa mora zadnje dni paziti na sleherni grižljaj. Čeprav ponavlja, da mu je zdaj, ko boksa v supervelterski kategoriji (do 69,85 kg), dosti lažje kot predtem v velterski (do 66,678 kg), pa mu zagotovo ni najbolj prijetno, ko njegovi spremljevalci v restavraciji uživajo v obilnih ameriških obrokih, medtem ko ima sam na krožniku bolj otroške porcije.

Zavec bíje torej spet nekakšno notranjo bitko, ki pa mu – kot vztraja – ne more do živega. »Brez skrbi, vse imam pod nadzorom,« je odločno napovedal prvo zmago, kakor sam tudi pravi uspešno prestanemu tehtanju oziroma »večnemu« boju s kilogrami.

»Ko že misliš, da poznaš svoje telo do obisti, te hitro s čim preseneti. Zato sem pripravljen na marsikaj – tudi na kaj nepredvidljivega, vendar pa o negativnih scenarijih ne razmišljam,« je poudaril najboljši slovenski boksar. Zadnjih dobrih dveh »odvečnih« kilogramov se bo znebil s polurnim tekom, pri čemer se bo – kot se je pošalil – oblekel zdajšnjim slovenskim temperaturam primerno in ne tem, ki so te dni v Miamiju (okrog 25 stopinj Celzija), kjer je po dveh deževnih dneh v nedeljo popoldne spet posijalo sonce.

»Najraje tečem sam, saj se tako najlažje pomerim s seboj. Nemalokrat pri tem tudi vizualiziram obračun z naslednjim tekmecem, po dolgem in počez sem šel že tudi skozi dvoboj z Laro,« je razkril in pojasnil, da so zadnji aktivacijski treningi, ki jih ima pod vodstvom Dirka Dzemskega v bližnjem Fight Clubu, namenjeni predvsem temu, da ohranjajo njegovo telo budno.

Za to na nek način skrbijo tudi njegovi zvesti privrženci, ki so ga v nedeljo zvečer gostili na tradicionalnem slovenskem večeru pred dvobojem. Že pred tem so ga presenetili tudi v enem od tukajšnjih nakupovalnih središč, v katerem so se srečali po naključju, navijače pa je še isti dan prijetno presenetil tudi košarkarski as Goran Dragić, ki je – ko jih je zagledal – ustavil svoj avtomobil, stopil k njim, jih pozdravil in razveselil s skupno fotografijo.

Še več privržencev bo imel kajpak Lara, ki je tu že skorajda domačin. »V Miamiju je ogromno Kubancev, tu sem živel nekaj let, tako da imam veliko prijateljev, ki me bodo prišli spodbujat,« je zaupal svetovni prvak v supervelterski kategoriji po različicah IBO in WBA in pripomnil, da se mu zdi v redu, ker bo dvoboj na sporedu večer pred praznikom (dan zahvalnosti). »Večina ljudi bo začela podaljšani štiridnevni konec tedna, večina družin se bo na ta večer zbrala okrog televizije, ki naj bi jo vsakdo prižgal za moj obračun z Zavcem,« je k ogledu spektakla v dvorani igralnice Hialeah Park pozval 32-letni Kubanec, ki pričakuje težko borbo s sedem let starejšim Slovencem.

»Dejan zna močno pritiskati na tekmeca, zato bom moral biti dobro pripravljen na njegov slog. Toda za menoj so odlične priprave, tako da sem v vrhunski formi. Zaradi tega lahko z gotovostjo trdim, da bom jaz tisti, ki bo narekoval ritem!« je napovedal Lara, ki ne dvomi, da bo ubranil šampionska pasova. Zavec se s tem seveda ne strinja ...