Le Bolgari razbili monotonost

Na svetovnem prvenstvu v odbojki bodo v današnjih polfinalih igrali Bolgari in Italijani ter Rusi in Srbi.

Objavljeno
28. september 2013 11.58
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – V dveh letih se razmerje pri vrhu odbojke na stari celini ni bistveno spremenilo. V današnjih polfinalnih dvobojih na EP bodo nastopile tri reprezentance, ki so bile v udarni četverici že nazadnje na Dunaju, le tretjeuvrščeno Poljsko je zamenjala Bolgarija. Naslov branijo Srbi, ki pa danes ne bodo imeli lahkega dela z Rusi.

»Ne bi nas bilo v polfinalu, če za to ne bi imeli zadostne kakovosti. Rusi so olimpijski prvaki in zmagovalci svetovne lige, a tudi mi nismo brez možnosti,« opozarja srbski selektor Igor Kolaković, nekdanji trener ACH Volleyja. »Z uvrstitvijo med najboljše štiri smo dosegli cilj, zato ne čutimo več pritiska. Tekmec je nesporni favorit, naš preboj v finale bi bilo prvorazredno presenečenje, a se seveda ne predajamo vnaprej,« je dodal.

Ruski selektor Andrej Voronkov bo tudi v današnjem polfinalu (ob 15. uri) največ upov polagal v izjemnega Dmitrija Muserskega, ki je bil v dosedanjem delu prvenstva četrti najučinkovitejši igralec (kar je za blokerja domala neverjetno) ter daleč najuspešnejši pri blokih in asih. Muserski je bil sicer mož odločitve tudi na OI v Londonu, ko ga je tedanji selektor Vladimir Alekno potegnil kot aduta iz rokava. Po zaostanku proti Braziliji z 0:2 v nizih ga je iz blokerskega preselil na korektorski položaj, od koder je sestrelil tekmece, vpisal neverjetnih 31 točk in Rusiji zagotovil prvo olimpijsko zlato po razpadu Sovjetske zveze.

V drugem polfinalu (18) se bodo evropski podprvaki Italijani udarili z Bolgari, ki so jih – zanimivo – Slovenci v pripravljalnem dvoboju spravili na kolena. Na obeh selektorskih stolčkih bosta sicer sedela Italijana, Mauro Berruto pri »azzurrih« in Camillo Placi pri Bolgarih, ki imajo v svojih vrstah daleč najučinkovitejšega igralca dosedanjega dela prvenstva Cvetana Sokolova (131 točk, najbližji zasledovalec, Italijan Ivan Zaytsev, pa »le« 88).

Bolgari so imeli do polfinala najtežjo pot, saj so morali že v repešažu na kolena spraviti velike Poljake, v četrtfinalu pa še izjemno kompaktne Nemce. »Dvoboja sta nam pobrala vso energijo, a je k sreči urnik tekmovanja tak, da smo lahko v dveh prostih dneh spet napolnili baterije. Temeljito prevetrena ekipa si zasluži odličje katerega koli leska že. V našem polfinalu je zmagovalca težko napovedati, v drugem pa dajem prednost Rusom,« je pojasnil Placi.