Le en razigran napadalec je bil premalo

ACH Volley po polovici sezone še brez osvojenega niza.

Objavljeno
04. december 2015 00.14
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – »Prva tekma z Modeno je bila evforična, na drugi z Vojvodino nas ni bilo, v sinočnji z Gdanskom pa smo bili veliko bolj zbrani in disciplinirani, toda kakovost je bila na tekmečevi strani,« je prvo polovico sezone odbojkarske lige prvakov ocenil trener ACH Volleyja Bogdan Kotnik. Njegovi varovanci so tudi včeraj v Stožicah proti poljskemu podprvaku ostali brez dobljenega niza.

Oba trenerja sta pri sestavi začetnih postav poskrbela za po eno presenečenje. Domači strokovnjak Kotnik je na mestu prostega igralca prednost pred 39-letnim veteranom Matijo Pleškom ponudil 19 let mlajšemu mladinskemu reprezentantu Matevžu Ledinku, gostujoči strateg, Italijan Andrea Anastasi, eden najboljših v tem poslu na svetu, pa je na klopi pustil ameriškega reprezentančnega korektorja Murphyja Troya, v ogenj pa poslal nekoliko višjega domačega aduta Damiana Schulza (208 cm).

Podžgani s porazom brez osvojenega niza izpred dveh tednov v Novem Sadu, ki v takšni obliki zagotovo ni bil pričakovan, so Ljubljančani pogumno in brez strahospoštovanja do močno favoriziranega tekmeca stopili na parket in bili v prvem delu uvodnega niza še povsem blizu, predvsem po zaslugi razigranega korektorja Erica Mochalskega. Ko pa so se Poljaki ogreli, so bili v hipu štiri, pet točk spredaj, njihov nalet je poskusil Kotnik ustaviti z angažmajem zamejskega najstnika Jerneja Terpina, ki je zamenjal nerazpoloženega Avstralca Samuela Walkerja, a se mu ni pretirano obrestovalo. Slovenski šampion je obtičal pri 18. točki.

Drugi niz je bil podoben: po izenačenem začetku so gostje pohodili stopalko za plin in bili ob drugem tehničnem odmoru že pet točk spredaj, razliko pa do konca le še oplemenitili. Drugače niti ni moglo biti, saj je imel ACH Volley le enega zbujenega napadalca – Mochalski je v tem nizu vpisal devet točk, vsi njegovi soigralci skupaj le dve. Predvsem pa Ljubljančani nikakor niso znali s servisom omajati tekmečevega sprejema, ki je bil dotlej kar 70-odstoten in si ni privoščil še niti ene napake.

Tretji niz je bil nato zgolj še formalnost. Že uvodoma je k servisu stopil bloker Artur Ratajczak, poskrbel za delni izid 5:0 in hitro razblinil vse dvome o zmagovalcu. Kotnik je priložnost ponudil vsem igralcem z izjemo rezervnega korektorja Davida Kumerja, a je bil učinek podoben kot v prvih dveh nizih. Vse igralne prvine so bile na strani Gdanska: blok 7:3, asi 11:0 (zadnji dve točki je z neubranljivima servisoma prispeval kapetan Mateusz Mika), napad 59 %:41 %, sprejem 69 %:49 % in lastne napake 13:26. Povratni dvoboj v Sopotu bo 17. decembra.

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: »Gdansk ima vrhunske sprejemalce, libero je bil dolgoletni poljski reprezentant. Mi smo servirali zelo dobro, če bi tvegali še bolj, bi bilo le še več napak in bi imeli gledalci bolj malo od odbojke, če bi šli pri vsakem začetnem udarcu na nož. Večji problem je bil v tem, da v obrambi nismo ujeli dovolj žog, pripravili smo si dober položaj, a nato nismo zaključevali akcij. V težavah s poškodbami in boleznimi ne bomo iskali izgovorov, tisti, ki lahko pridemo na tekmo brez invalidskih vozičkov, pač poskušamo odigrati po najboljših močeh.«