Le kdo bo šel zdaj po vroč kostanj v žerjavico?

Predsednik VZS Jošt Dolničar je razrešil selektorja Miloša Janšo, ki je bil na svojem položaju od leta 1991.

Objavljeno
13. september 2014 03.52
BLED SLOVENIJA 22.8.2012 LEPOTE BLEDA MILOS JANSA FOTO JOZE SUHADOLNIK
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Po dveh sušnih letih slovenskih veslačev na velikih tekmovanjih je predsednik VZS Jošt Dolničar z mesta selektorja umaknil Miloša Janšo, tvorca vseh uspehov slovenskega veslanja po letu 1991. S tem je napovedal novo obdobje, v katerem pa bo imel Janšev (še neimenovani) naslednik velike težave, da bo nagnjeno barko spravil s čeri.

Slovensko veslanje je včeraj doseglo prelomno točko, po kateri je dišalo že lani, a je tedaj novoizvoljeni predsednik Jošt Dolničar zdaj 64-letnemu pravniku status podaljšal še za eno olimpijsko obdobje, že tedaj po več tednih odlašanja. A potem ko niti drugo leto zapored Slovenci na SP niso bili niti blizu najboljšim, letos niti finalu B, je pretehtala potreba po novem vetru.

»Za razrešitev sem se odločil zaradi stagnacije vrhunskih in načrtovanih tekmovalnih rezultatov v zadnjem obdobju in razhajanja glede pogledov na dolgoročni razvoj veslanja in reprezentance. Ocenjujem, da je nastopil trenutek, ko je treba prevetriti delovanje na ravni slovenskih veslaških reprezentanc in dati priložnost novim pogledom in ljudem. Ob tem se Janši v imenu VZS in svojem imenu zahvaljujem za dolgoletno delo in vrhunske rezultate, katerih tvorec je bil,« je Dolničar potegnil črto pod kariero enega najbolj trofejnih slovenskih trenerjev vseh časov.

»O prihodnosti slovenskega veslanja ta trenutek ne bi govoril, ker se je predsednik odločil, kot se je. Na to odločitev so gotovo vplivali trenutni rezultati, o drugih vzrokih pa ne nameravam in ne bom ugibal. Sicer pa nisem bil le reprezentančni selektor, ampak tudi trener v klubu. Pogovoril se bom z veslači in drugimi v klubu, kako naprej. Če bom zanje potreben, bom ostal, sicer pa ne,« se je včeraj na konec reprezentančne kariere odzval Janša, ob njegovi (pričakovani) razrešitvi pa vendarle ne gre prezreti dejstva, da je veslanje nazadovalo tudi zaradi vse slabšega dela po klubih.

Dolničar bo Janševega naslednika začel iskati v naslednjih dneh, široke izbire na prvi pogled ne bo imel. Dušan Jurše iz mariborskega veslaškega kroga je bil dolgo Janševa desna roka, Blejci že lep čas v ospredje poskušajo postaviti Miho Piriha, ki od konca tekmovalne kariere v klubu skrbi za podmladek, zanimiv bo tudi odziv Iztoka Čopa, podpredsednika zveze, ki bi imel med vsemi največjo avtoriteto in se kot tak ponuja za naravnega naslednika. A je večkrat dal slutiti, da ima višje ambicije, tudi po položaju predsednika OKS. Prav on se je lani poigraval z mislijo, ali ni nemara čas za tujega strokovnjaka, a dolg do športa, s katerim si je ustvaril ime in eksistenco, in tesna naveza z Dolničarjem ga bosta v naslednjih tednih – če hoče ali ne – postavila pred preizkušnjo.