Lepo je biti v finalu, ampak ...

Gimnastika: Teja Belak upa, da bo na EP višje od 4. mesta.

Objavljeno
17. april 2017 22.58
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih v športni gimnastiki je za najboljšo slovensko uvrstitev poskrbela Teja Belak na preskoku. Pred dvema letoma je bila celo edina naša finalistka, lani je osvojila 6. mesto. Edina slovenska telovadka na lanskih OI pred EP v Cluju ne skriva želje, da izboljša svojo najboljšo uvrstitev doslej, 4. mesto iz Moskve 2013.

Najboljša slovenska telovadka zadnjih let – ki pa lani v izboru gimnastične zveze ni bila niti med trojico! – si je po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru privoščila malce daljši počitek, saj imajo njene zdravstvene težave zdaj že zelo dolgo zgodovino, da bo evropsko prvenstvo v Cluju zanjo zelo pomemben cilj, pa je jasno že nekaj časa. Dve tekmi svetovnega pokala, na katerih je nastopila letos, sta bili zgolj vmesni postaji, na katerih je lovila tekmovalni ritem in občutke, kar ji je tudi uspelo. Dvakrat je bila naša najboljša, obakrat je osvojila 3. mesto, pri čemer je imela v Bakuju še kar nekaj rezerve, saj je nastopila z veliko lažjim prvim skokom (izhodiščna ocena 14,800 namesto 15,400).

»Za prvo tekmo nisem bila dobro pripravljena, šli smo bolj na srečo. Prvi, težji skok ni bil toliko izpopolnjen, zato ga nisem skočila in ta preizkušnja gotovo ni bila takšna, kot bi si želela. V Dohi pa je bilo nato že veliko bolje. Na teh dveh tekmah sem videla, kaj mi še manjka, in to popravila v teh treh tednih. Moram reči, da še nikdar nisem bila pripravljena tako dobro, kot sem zdaj, prav tako sem tudi zelo samozavestna in komaj že čakam tekmo,« pravi pred četrtkovimi kvalifikacijami Belakova, ki je sicer želela povišati izhodiščno oceno tudi pri drugem skoku. Nekaj časa ji je na treningu – ob doskokih v jamo s penami – kazalo že zelo dobro, vendar pa ni imela občutka, da bi lahko lepo doskočila tudi na trdo podlago, kar bi potem prineslo velik sodniški odbitek, zato se je odločila za lažjo različico, pri kateri bo stavila na čim lepšo izvedbo.

Belakova se je doslej na evropskih prvenstvih trikrat prebila v finale, prvič leta 2013 v Moskvi, kjer je bila nato četrta, predlani v Montpellieru je bila osma in lani v Bernu šesta. V osmerici se je torej že kar zasidrala, o njej tudi tokrat večjih dvomov ne bi smelo biti. »Za uvrstitev v finale se moram v kvalifikacijah zgolj obdržati na nogah. Izvedba bi bila lahko tudi nekoliko slabša, pomembno je le, da se izognem padcu. Ko bom v finalu, pa bom razmišljala naprej,« pravi Belakova, ki se vendarle dobro zaveda priložnosti, ki jo nudi prvo veliko tekmovanje v letu po OI, ko si številni tekmovalci vzamejo nekaj premora. Ne nazadnje pa, če si želi izboljšati svojo najboljšo uvrstitev doslej, lahko to pomeni le eno – kolajno. »Po izhodiščnih ocenah obstaja možnost za kolajno, kar nekaj nas je zelo izenačenih, dve pa izstopata. Italijanke in Rusinje imajo mlade tekmovalke, ki so bile še lani mladinke, zato od nekaterih niti ne vem, kaj pričakovati. Ko sem bila četrta, so kar tri zelo dobre tekmovalke padle, kar se zgodi zelo redko, sem pa bila lani s tema dvema skokoma šesta, a sem bila slabše pripravljena. Seveda si zdaj želim najvišje doslej. Zakaj pa treniram? Da bom spet šesta? Saj je lepo biti v finalu, ampak ... Pa še finale je na moj rojstni dan (v soboto, op. p.), morda je to kakšen znak,« se nadeja zdaj še 22-letnica, ki se niti letos ni izognila zdravstvenim težavam.

»Na začetku sezone je kazalo dobro, tako kot pač vedno. A tako kot vedno so se tudi tokrat po dveh mesecih treninga pojavile težave. Imela sem natrganino v gležnju, zato sem morala en mesec počivati, težave s stopalnim lokom pa imam tako ali tako že eno leto in zaradi tega ne morem trenirati na ostalih orodjih. Tudi na preskoku sicer čutim bolečine, a za zdaj še gre,« še pravi Ljubljančanka, ki je morala na obeh letošnjih tekmah premoč priznati le neevropskima tekmicama, Uzbekistanki Oksani Čusovitini in Avstralki Emily Little, seveda pa to zelo veliko ne pomeni, ker je konkurenca v svetovnem pokalu tako okrnjena.