Leto, ki je upokojilo kopico največjih asov

Slovenski šport 2015: Izstopali so Mazejeva, Prevc in odbojkarji. Slovo Grubelnika, Kristančiča, Camleka ...

Objavljeno
27. december 2015 00.11
Športnik leta 2015 Jan Kozamernik,Tina Maze in Peter Prevc,Ljubljana Slovenija 08.12.2015 [Šport]
Janez Porenta
Janez Porenta

Leto 2015, še eno z velikimi črkami zapisano v zgodovino slovenskega športa. Ne le po uspehih, ki so potešili tudi razvajeno javnost z visokimi pričakovanji, temveč tudi po tem, da je upokojilo nekaj največjih športnih imen zadnjega desetletja (in pol).

Največji dosežki? Smučarska kraljica Tina Maze je na SP onstran luže dokazala svojo prevlado in se v domovino vrnila s smukaškim in kombinacijskim zlatom ter superveleslalomskim srebrom. V srhljivem dvoboju za veliki kristalni globus je nato za 21 točk priznala premoč Avstrijki Anni Fenninger, po sezoni pa se je odločila za enoletni tekmovalni premor, med katerim bo dorekla detajle o nadaljevanju kariere. Še tesneje je šlo v dvoboju za skakalni globus, saj sta tako Peter Prevc kot Severin Freund osvojila po 1729 točk, končne lovorike pa se je zaradi večjega števila zmag veselil Nemec. Prevc je vrhunsko sezono kronal še z dvema zmagama (eno ekipno) in drugim mestom na domačem prazniku v Planici. Ekipno je za izjemno evforijo poskrbela moška odbojkarska reprezentanca, ki je pod taktirko novega selektorja Andree Gianija na EP v Bolgariji pokleknila šele v finalu pred Francozi, zagotovila si je tudi krstni nastop v svetovni ligi.

Po dosežkih so izstopali še judoistka Tina Trstenjak, svetovna prvakinja in srebrna na evropskih igrah; športna plezalka Mina Markovič, evropska prvakinja in skupna zmagovalka težavnostnega svetovnega pokala; biatlonec Jakov Fak, svetovni prvak in tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala; deskar Žan Košir, srebrni s SP in najboljši v obeh paralelnih disciplinah v svetovnem pokalu; tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar, ravno tako brez konkurence na svetu; motociklistični šampion v razredu MX2 Tim Gajser; kanuistični svetovni podprvak Benjamin Savšek; srebrna z judoističnega SP Ana Velenšek in še številni drugi.

Špik, Žolnirjeva, Kozmus, Petkovšek, Zavec ...

Bržkone bo treba še dolgo čakati na leto, ko se bo znova upokojilo toliko slovenskih športnih šampionov, kot se jih je letos. Uspešne kariere, podkrepljene s kolajnami z največjih tekmovanj, so kot po tekočem traku končali veslač Luka Špik (dve kolajni z OI in pet s SP), judoistka Urška Žolnir (dve z OI, dve s SP in štiri z EP), atlet Primož Kozmus (dve z OI, tri s SP), telovadec Mitja Petkovšek (tri s SP, devet z EP), sledili so jim še kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar, boksarski svetovni prvak Dejan Zavec (na spodnji sliki), košarkarska asa Sani Bečirovič in Marko Milič, kotalkarica Lucija Mlinarič in namiznoteniška paraolimpijka Mateja Pintar. V njihovi senci so športno opremo na klin obesili še košarkarja Sašo Ožbolt in Roman Horvat, smučarska skakalka Anja Tepeš, deskar na snegu Jernej Demšar, odbojkarica Tamara Borko ...


Brata Dragić, Kopitar, tekačici, Gasparini ...

Tudi rumeni tabloidi so imeli o čem pisati, kar nekaj športnih asov je namreč v iztekajočem se letu zibalo. Najbolj prešerno je bilo pri Dragićevih, saj sta se oba uspešna košarkarska brata, Goran in Zoran (na spodnji sliki), razveselila podmladka. Starejši že drugič, malemu Mateu zdaj družbo dela sestrica Victoria, medtem ko je Marko Zoranov prvorojenec. Še en zvezdnik, ki si kruh služi onstran luže, hokejski as Anže Kopitar, je prvič postal očka. Sredi marca je namreč njegova Ines povila Nežo. Vihravo pa je bilo tudi v slovenskem smučarskem teku: najprej je rojstvo hčerke Ane vzradostilo Petro Majdič, nato pa sta pred mesecem dni Katja Višnar in njen Ola Vigen Hattestad prvič ponosno držala v naročju malega Ludviga. Za podmladek sta poskrbela tudi košarkarski in odbojkarski reprezentant, Jaka Klobučar, ki je s soprogo Dašo dočakal rojstvo sinčka Jaše, in Mitja Gasparini, hčerki Gali se je pridružila Anabell. Boksar Dejan Zavec je tik pred uradno upokojitvijo odprl kavarno v športnem centru DZ Gym na Ptuju, smučarski skakalec Jurij Tepeš se je igral z usodo kot predvoznik na gorski hitrostni preizkušnji na Gorjancih, ko je zletel s proge in grdo izmaličil renaulta megana RS, sam pa ostal nepoškodovan, medtem ko so novembra v Kinoteki premierno predvajali film Mima o eni najboljših slovenskih športnic v zgodovini, nekdanji teniški igralki Mimi Jaušovec.

Grubelnik, Kristančič, Camlek, Ubavić, Udovič ...

Slovensko alpsko smučanje je sredi novembra v tednu dni izgubilo dve pomembni imeni. V 56. letu starosti je po hudi bolezni umrla Nuša Tome Babnik, le malo pozneje je prometna nesreča v Söldnu vzela Draga Grubelnika (39). Košarka je ostala brez enega od očetov, Borisa Kristančiča (82), ki je odšel konec oktobra, nedavno je poslednjo bitko življenja, z zahrbtno boleznijo, izgubil tudi Tomo Vavpetič (72). Za posledicami poškodb, ki jih je dobil na dirki na Madžarskem, je avgusta preminil cestnohitrostni motociklist Berto Camlek (45), rokometno Slovenijo pa je konec aprila zabolela izguba Dejane Stevanović (37). V atletskih krogih so julija žalovali za Jožetom Hladnikom (85), mesec dni pozneje pa za Drago Stamejčič-Pokovec (78). Po dolgoletni bolezni je pred dobrim mesecem dni prenehalo biti srce nekdanjega nogometaša Zorana Ubavića (50), kolesarske prijatelje je pretresla smrt Bojana Udoviča (57), za katerega je bila usodna prometna nesreča, že konec februarja pa se je poslovil alpinist Urban Golob (44). Preminili so še plavalni funkcionar Danilo Šalamon (59), nekdanji hokejist na travi Evgen Titan (85) in nekdanji strelec Franc Peternel (82), medtem ko se je športno novinarstvo poklonilo radijskemu kolegu Franeku Trefaltu (83).