Ljubljana in Leiria prizorišči atletskega mladinskega pokala

Atleti ljubljanskega Massa bodo v tekmovali v Šiški, atletinje Kronosa pa v portugalski Leirii.

Objavljeno
13. september 2012 16.42
iza atleti
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Dva slovenska kluba bosta ta konec tedna udeležena v boje klubskega evropskega mladinskega pokala, ki ju bosta gostila Ljubljana in Leiria. Na prvem prizorišču bodo nastopili atleti Massa, na drugem pa atletinje Kronosa.

Atleti Massa bodo imeli v soboto za tekmece Sokol Opavo iz Češke, Slobodo Tehnograd iz Bosne in Hercegovine, Playas de Castellon iz Španije, Shaftesbury Barnet Harriers in Blackheath and Bromley iz Velike Britanije, Rakvere Vike iz Estonije, Fiamme Gialle G. Simoni in Atletico Vicentino iz Italije, Nike Klaipedo iz Litve, Novi Beograd iz Srbije, Enko Dernegi in Fenerbahče iz Turčije in Erdgas Oberthurgau iz Švice.

Kot je povedal trener ljubljanskega kluba Albert Šoba, bo prvo ime tekmovanje Slovenec Žan Rudolf. »Nekaj težav imamo s poškodbami, vendar bo na srečo Žan Rudolf lahko nastopil, Jan Petrač pa ne. Rudolf, srebrn lani na mladinskem EP in polfinalist letošnjega članskega EP, bo prvo ime celotnega tekmovanja. Kljub zdravstvenim težavam se je odločil za nastop, je pa poleg Tine Šutej edini slovenski rekorder tega tekmovanja. Lani smo bili v tej prvi in najboljši skupini evropskega tekmovanja peti, zato si želimo ponoviti ta dosežek, osnovni cilj pa je obstanek v tej druščini. Glede na prijavljene so slovenski mladinci, in tudi mladinke, zelo konkurenčni v svoji starosti skupini v Evropi,« je pojasnil Šoba.

Za tekmovanje bo skrbelo 150 ljudi

Albert Šoba, ki opravlja tudi vlogo generalnega sekretarja tekmovanja, je razkril podrobnosti atletskega dogodka, ki bo v soboto v Športnem parku Ljubljane v Šiški.

»Proračun tekme je med 40 in 50 tisoč evri in upamo, da nam ne bo potrebno denarja vzeti iz klubske blagajne. Od začetka pri pripravi delamo trije, v zadnjem obdobju peterica, skupaj pa bo za izvedbo s sodniki vred skrbelo prek 150 ljudi. Atletska zveza Slovenije je pokrila meritve, del sredstev bomo dobili od Evropske atletske zveze (EAA) in sponzorjev Duola, Massa, Kolinske in Autente. Ekipe morajo plačati del startnin in bivanja (do 400 evrov na noč za eno ekipo), 3500 pa bomo morali plačati za najem stadiona,« je dodal Šoba.

Najuspešnejša Olimpija in TAM Maribor

Največji uspeh na teh tekmovanjih sta zabeležila Olimpija, ki je leta 1992 zmagala med mladinci v skupini B, ter TAM Maribor, ki je ta uspeh ponovil leta 1994. Ljubljanski Žak je bil trikrat tretji v skupini B med letoma 1997 in 1999.

Slovenija je že večkrat organizitala to tekmovanje. Žak je bil organizator evropskega pokala leta 2000 za mladince in mladinke, leta 1996 pa za mladinke. Koper je leta 2003 pripravil moško in žensko tekmo, za mladinke pa leta 2001 Športna šola Gazela in leta 1993 celjski Kladivar.

Tekmovanje tudi na Češkem

Poleg obeh mladinskih klubskih tekmovanj bodo 15. septembra na troboju mlajših članov slovenski atleti in atletinje nastopili v Hodoninu na Češkem, kjer bo poleg domače in slovenske vrste nastopila še Madžarska. Dan prej, 14. septembra, bo na 39. mladinskih igrah treh dežel v Celovcu potekal atletski del tekmovanja, mlajši mladinci pa se bodo merili na 41. pokalu Savaria v avstrijskem Mürzzuschlagu danes popoldne.