Lochte po olimpijskem škandalu razmišljal o samomoru

»Bil sem najbolj osovražena oseba na svetu. Jokal sem in razmišljal, kako dobro bi bilo, če bi zaspal in se nikoli več zbudil.«

Objavljeno
08. junij 2017 08.33
J. P.
J. P.

New York - Ameriški plavalni as Ryan Lochte je po lanskem olimpijskem škandalu v Riu, ko si je s še tremi reprezentančnimi kolegi izmislil, da je bil žrtev ropa (v resnici se je opita četverica ustavila na bencinski črpalki in tam uničevala inventar in se pobalinsko vedla), in si zato septembra prislužil desetmesečni suspenz, razmišljal tudi o samomoru, kot je razkril v intervjuju za ameriško mrežo ESPN.

»Po Riu sem bil verjetno najbolj osovražena oseba na svetu. Jokal sem in razmišljal, kako dobro bi bilo, če bi zaspal in se nikoli več zbudil. Želel sem si vzeti življenje,« je bil v pogovoru za ESPN iskren Lochte. Dvaintridesetletnik je osvojil kar dvanajst olimpijskih kolajn, od tega šest zlatih, eno - štafetno - tudi lani v Braziliji. Velja za enega najuspešnejših plavalcev v zgodovini, kar pa njegovega vedenjskega madeža iz Ria ne omili.

»Lahko si uspešen, že naslednjo sekundo pa vse propade. Skrival sem se pred svetom, nisem želel v javnost. Kadar sem šel od doma, sem nosil sončna očala in kapo, da me ne bi nihče opazil. Tako nizko sem bil. Zdaj pa pozitivno gledam na prihodnost in se skušam osredotočiti na kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu,« je pojasnil izkušeni Američan, ki mu suspenz poteče julija, po koncu svetovnega prvenstva v Budimpešti.

Z iskrenimi besedami je Lochte kajpak dvignil ogromno prahu, že dan po intervjuju pa se je želel potegniti nazaj, češ da je bilo obdobje po Riu zanj res mračno, da pa o samomoru ni razmišljal: »Borec sem, vedno sem bil in vedno bom. Storil bom vse potrebno, da grem skozi te težke trenutke, najpomembneje pa si bo spet povrniti zaupanje prijateljev, družine in javnosti, ki so me vselej podpirali.« Ryan je sicer z zaročenko Kaylo v veselem pričakovanju prvorojenca.