Luka Janežič z normo za SP

Atletinja Martina Ratej je na mitingu v Pragi v metu kopja zaostala zgolj za svetovno rekorderko Barboro Špotakovo.

Objavljeno
05. junij 2017 23.45
J. P.
J. P.

Praga - Slovenski atlet Luka Janežič je na memorialu Josefa Odložila na Češkem z rekordom mitinga, časom 45,23 sekunde, odpravil vso konkurenco v teku na 400 metrov in se močno približal osebnemu in državnemu rekordu (45,07), obenem pa je že v prvem nastopu v sezoni na štadionskem krogu izpolnil normo za avgustovsko svetovno prvenstvo v Londonu. Domači as Pavel Maslak, dvakratni zaporedni dvoranski svetovni prvak in trikratni evropski, je bil drugi s časom 45,51.

»V zadnjih treh letih sem si res zelo želel premagati Maslaka, ki je tudi moj vzornik. Zmaga na takšnem turnirju mi pomeni zelo veliko. Že na ogrevanju sem se dobro počutil, ko sem videl štartni seznam, pa sem si rekel, da sem v takšni zasedbi tekel le redko. Želel sem v trojico, z zmago sem presenetil tudi sebe. Prvih 200, 250 metrov je bilo slabših, tam so me tekmeci že prehiteli, potem pa sem v svojem slogu šel mimo vseh v zadnjih 120 metrih. Vedel sem, da bo čas dober, vesel sem tega uspeha, s katerim sem gladko ujel tudi normo za svetovno prvenstvo,« se je smejalo 21-letnemu Janežiču.

Martina Ratej je bila ravno tako v izjemno ostri konkurenci druga v metu kopja (62,55 metra), predse je morala spustiti zgolj svetovno rekorderko, Čehinjo Barboro Špotakovo (62,88). Obe sta bili prepričljivejši od evropske prvakinje, Belorusinje Tatjane Haladovič (62,29). »Glede na razmere, ki niso bile idealne, sem vpisala zelo lep uspeh in le malo zaostala za Špotakovo. Dokazala sem, da se lahko borim tudi z najboljšimi na svetu. V prvi seriji sem tudi vodila, a veter je bil malce neugoden, temperature pa dokaj nizke za ta čas. Zato po drugi seriji nisem mogla storiti kaj več. A tudi tedaj, ko nisem najboljša in mi ne gre vse po željah, sem tam, kjer sem že bila. Ta tekma je potrditev, da z novim trenerjem Lovrom Umkom dobro delam, in sem spet med elito,« je za STA poudarila Ratejeva.

Neja Filipič si je v skoku v daljino s 647 centimetri pokorila vso konkurenco, tudi Slovakinjo Jano Veldakovo; Robert Renner je bil tretji v skoku s palico (545), Matija Kranjc pa sedmi v metu kopja (74,11). »Zelo sem vesela dobrega skoka in še bolj, ker dobivam vse boljši občutek. Razmere so bile ugodne, veter je pihal rahlo v hrbet ali skoraj nič,« ni skrivala zadovoljstva Filipičeva.