Luka Špik končal športno kariero

Slovenski veslač Luka Špik je po letu tekmovalnega premora ugotovil, da noče več nazaj v čoln.

Objavljeno
26. november 2015 12.55
vidic veslanje
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Bled - Slovenski veslač Luka Špik je sporočil, da končuje svojo profesionalno športno kariero. Na novinarski konferenci na Bledu je dejal, da ne čuti več želje po nastopanju in tekmah. »Leto premora mi je dalo spoznanje, da tega nočem več.«

Številnim novopečenim športnim upokojencem se je tako pridružil tudi 36-letni veslač, dobitnik treh olimpijskih kolajn. V Sydneyju 2000 je bil zlat v dvojnem dvojcu, v Atenah 2004 je osvojil srebro, v Londonu 2012 pa bron. V dvojnem dvojcu z Iztokom Čopom je bil tudi trikrat svetovni prvak. Skupaj je Špik zbral kar pet olimpijskih nastopov.

»Vem, da je ljudsko prepričanje, da bi se moral posloviti na vrhuncu, a sam sem čakal, da mi misel o slovesu dozori. Do takrat je vedno obstajala možnost, da se vrnem in pripravim za Rio. Začel sem veslati po olimpijskih igrah 1992, za konec sem se odločil pred igrami v Riu 2016. Sam nimam nobenih obžalovanj in neizpolnjenih ciljev. Imam spominov za celo knjigo, ki pa še ni napisana,« je med drugim povedal Špik. 

Na svetovnih prvenstvih je Špik s Čopom osvojil tri naslove svetovnega prvaka (München (2007, Gifu 2005 in St. Catherines 1999) ter bil enkrat srebrn (Eton 2006). Nepozabno ostaja leto 2005 in japonski Gifu, kjer sta se s Čopom odločila za dvojni program in zmagi v dvojnem dvojcu dodala še srebro med dvojnimi četverci, kjer sta jima do uspeha pomagala Mariborčan Matej Prelog in Koprčan Davor Mizerit.

Špik je sicer v tem letu še razmišljal o nadaljevanju kariere, posebej po zadnjih dveh sezonah, ko je moral SP 2013 zaradi poškodbe hrbta izpustiti, nezadovoljen pa je bil tudi s 13. mestom leta 2014 v Amsterdamu, ko je tekmoval v dvojnem četvercu.

Odločitev o koncu kariere je Špik sporočil na novinarski konferenci, na kateri so me mu poklonili številni športni in veslaški delavci, tudi Čop in bivši predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.