Na Maratonu treh src prenovljeni še krajši progi

Tradicionalna prireditev v Radencih bo 20. maja doživela že 37. izvedbo. Lani sta zmagi romali v Kenijo.

Objavljeno
20. april 2017 16.54
J. P.
J. P.

Ljubljana - Tradicionalni Maraton treh src v Radencih, ki bo 20. maja doživel že 37. izvedbo, tek na 21 kilometrov pa bo štel za državno prvenstvo, bo tudi letos postregel z novostmi. Po lanski osvežitvi daljših prog, ki so traso zopet razširile prek slovenske moje, so prireditelji letos spremenili progi na pet in deset kilometrov in poskrbeli za privlačen spremljevalni program. Na petkovem odprtju bo tekače spodbudila Petra Majdič, dogodek bo imel tudi humanitarno noto z zbiranjem sredstev za Anino zvezdico Pomurje, za glasbeni spremljavo bo poskrbela priljubljena zasedba Psihomodo pop. Na dan maratona bo mogoče spremljati plesne in glasbene nastope, se udeležiti jahalnega in bralnega kotička, za najmlajše bo poskrbljeno v brezplačnem vrtcu.

Po petkovem odprtju se bo v soboto ob osmi uri začel pohod, pol ure pozneje bo štart nordijske hoje, (pol)maratonci bodo začeli ob 9. uri, tik zatem pa se bodo proti cilju podali še tekačice in tekači na pet in deset kilometrov. Od lani veliki maraton namesto dveh obsega le en krog, proga pa štirikrat prečka slovensko-avstrijsko mejo. »Odličen odziv na prenovljenih daljših progah nas je spodbudil, da smo poskrbeli še za prenovo krajših. Petkilometrska po Radencih je zdaj povsem ravninska in v celoti asfaltirana in primerna tudi za bolje pripravljene otroke, starejše od 12 let. Desetkilometrska bo tekače popeljala po asfaltnih poteh Radencev in okolice. Večinoma je ravninska z enim manjšim vzponom,« je pojasnil generalni sekretar organizacijskega odbora Marko Pintarič.
Od najboljših domačih tekmovalcev na daljših progah sta ta čas udeležbo potrdila Sonja Roman in Domen Hafner.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijca Samson Mungai Kagia (2;26:27) in Hellen Jepkosgei Kimutai (2;47:59), slovenska prvaka sta postala skupno tretja Janez Mulej (2;34:57) in rekorderka Helena Javornik (3;01:32), ki se je na svojem petdesetem maratonu veselila 40. državnega naslova: »V cilju me je ob 50. rojstnem dnevu pričakalo 50 balonov. Takšne dogodke je težko pozabiti, zato je tudi zame ta maraton najbolj srčen med vsemi. Na njem sem od leta 1991 zbrala 21 nastopov in vpisala osem zmag v maratonu. Lani sem bila tretja, desetkrat sem nastopila na 21 km, od tega dvakrat povsem rekreativno, sicer pa zabeležila osem zmag. Trikrat sem tekla tudi na najkrajši progi. S tekom se ukvarjam le še rekreativno, zadovoljna bom z vsakim doseženim izidom, nastopila bom na 21 km, poleti pa na Islandiji na 42 kilometrov.«