Mačku zbežal le golob preveč

Slovenskega strelca Boštjana Mačka je na SP od uvrstitve v razstreljevanje za veliki finale ločil le en glinasti golob.

Objavljeno
10. september 2014 16.42
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Granada - Boštjan Maček je na strelskem svetovnem prvenstvu v Granadi zadel 122 letečih tarč, kar je bilo le za eno premalo, da bi se izkušeni slovenski strelec uvrstil v razstreljevanje za veliki finale. Povratnik na veliko sceno Denis Vatovec je zadel 119, Matija Mlinarič pa 114 glinastih golobov, kar pomeni, da je Slovenija v ekipni konkurenci izenačila državni rekord (355).

42-letni Maček, ki je na evropskem prvenstvu leta 2011 v Beogradu osvojil bronasto odličje, dve leti prej pa postal sredozemski prvak v Pescari, je bil med najbolj resnimi kandidati za uvrstitev v finale, v izostreni in zelo izenačeni konkurenci pa je v današnji zadnji seriji zadel 24 tarč in tekmo končal na 21. mestu.

Na zahtevnem in razgibanem strelišču, kjer je tekmovalce oviral tudi veter, je Mačka pokopal zgrešeni 15. strel v zadnji seriji. Prekmurec navkljub močni želji po uvrstitvi v finale ni bil razočaran nad svojimi predstavami v Andaluziji, kjer je nazadnje nastopil leta 2007.

»Moji nastopi v Granadi so me povsem zadovoljili. V šestih dneh, če poleg tekmovalnih dni računam še tridnevne treninge, so bile moje predstave zelo stalne, na tukajšnjem strelišču se nisem spustil pod 24 zadetki, kar se mi še ni zgodilo. Žal mi je zgrešenega strela v zadnji seriji, a takšen je moj šport. Ne glede na vse, 122 zadetkov sploh ni slab rezultat,« je dejal Maček, ki si v prihodnji sezoni želi zagotoviti OI, ki bodo čez dve leti v Riu de Janeiru. 

Končane so tudi današnje moške kvalifikacije z zračnim in malokalibrskim orožjem, ki jih je v disciplini malokalibrska puška leže od treh slovenskih strelcev s 17. mestom v drugi skupini preživel le Raymond Debevec (619,7 kroga). Izpadla sta Robert Markoja, ki je v prvi skupini s 619,3 kroga zasedel 23. mesto, Mitja Kočevar pa je v tretji eliminacijski skupini osvojil 45. mesto (598,2).

Debevca čaka v četrtek tekma v njegovi paradni disciplini malokalibrska puška leže, Kevina Vento pa tekma z zračno pištolo. Najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak bo nastopila v eliminacijah za petkovo preizkušnjo v strelskem maratonu z malokalibrsko puško v trojnem položaju, v mladinski konkurenci pa bo z zračno pištolo nastopil Sašo Stojak.