Magična meja ostala oddaljena za 25 sekund

Eliud Kipchoge je v Monzi pretekel maratonsko razdaljo v času 2,00:24.

Objavljeno
05. maj 2017 16.02
ATHLETICS-MARATHON/BREAKING2
A. V.
A. V.

Monza - Vrhunski tekači so danes zjutraj skušali doseči nemogoče - preteči maraton v času pod dvema urama. Olimpijski zmagovalec Eliud Kipchoge je bil najbližje magični meji, saj je maratonsko razdaljo pretekel v času 2,00:24.

Tekli so na dirkališču formule 1 v Monzi. Opravili so 17,5 kroga na 2,4 kilometra dolgi progi. Ker je šlo za znanstveno-marketinški poizkus, nov svetovni rekord na bo imel uradne veljave, saj so skrbno nadzorovali ritem teka s pomočjo ostalih tekačev. Trenutni svetovni maratonski rekord je sicer 2,02:57. Postavil ga je kenijski tekač Dennis Kimetto. Dosežek v Monzi je bil tako boljši za 2:33.

Kljub temu je Kipchogov dosežek izreden. Od samega začetka je bilo veliko dvomljivcev, ali je kaj takšnega mogoče, mnogi so napovedovali, da bodo tekači že po pol ure obupali, ker bodo videli, da nimajo več možnosti za tek pod dvema urama. Toda Kipchoge je dolgo vztrajal in bil blizu magični meji. Po prihodu v cilj je potrdil, da je imel največ težav v zadnjih petih kilometrih z vzdrževanjem ustreznega ritma teka.

Kipchoge je bil po petih kilometrih sekundo pod zastavljenim časom, pet sekund hitrejši pa po naslednjih petih in desetih kilometrih. Po 25 kilometrih je bil še vedno dve sekundi pod predvideno mejo, v zadnji tretjini, ki se je začela ob peti uri in 45 minut, pa je v rahli vlagi v zraku pričel izgubljati prvotni ritem. Na petintridesetem kilometru so mu namerili šest sekund počasnejši čas od načrtovanega, nato pa je izgubljal dodatne sekunde po vsakem kilometru.

Prenos teka je bil na tej povezavi, še naprej poteka studijski del in analiza današnjega poizkusa.