Maja Mihalinec in Robert Renner atleta leta

Primož Kozmus je ob upokojitvi postal častni član Atletske zveze Slovenije.

Objavljeno
14. november 2015 23.08
Prihod atletov iz EP za mlajše člane v Tallinu na Brnik. Na sliki Robert Renner. Brnik,13,07,2015
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Portorož - Atletska zveza Slovenije je podelila priznanja najboljšim v sezoni. Ob menjavi generacij je letos navduševal mladi rod, naziva atlet in atletinja leta pa sta si priborila skakalec s palico Robert Renner in šprinterka Maja Mihalinec, ki sta tako naslednila Primoža Kozmusa in Martino Ratej.

Renner se je na svetovnem prvenstvu v Pekingu edini iz slovenske ekipe uvrstil v finale, s 5,70 m postavil slovenski rekord in izpolnil normo za olimpijske igre prihodnje leto. V estonskem Tallinnu je kot drugi Slovenec v zgodovini osvojil naslov evropskega prvaka za mlajše člane. »Vesel sem, da sem na tem odru, trdo pa že delam za naslednjo sezono. Viden dosežek si želim že na dvoranskem SP marca, cilja pa sta tudi finale na EP in olimpijskih igrah,« je dejal. Drugi je bil v glasovanju Luka Janežič, tretji pa Žan Rudolf.

Mihalinčeva je na SP v polfinalu teka na 200 m tekla osebni rekord 23,04 sekunde in zabeležila 19. izid. Za finale bi morala teči krepko hitreje od slovenskega rekorda (22,72) Jamajčanke s slovenskim potnim listom Merlene Ottey iz leta 2004. Tekmovalka, ki tudi že ima normo za OI, je marca na dvoranskem EP v Pragi v polfinalu teka na 60 m zasedla končno 16. mesto. V glasovanju je prehitela Marušo Mišmaš in Ratejevo. »To je bila moja najuspešnejša sezona doslej, tudi lepa popotnica za olimpijsko leto,« je dejala Mihalinčeva.

Na slovesnosti so posebej počastili tudi sveže upokojenega Kozmusa in ga razglasili za častnega člana AZS. »V svojem tekmovalnem načrtu sem imel še naslednje leto, Rio de Janeiro je pred vrati. Bile so realne možnosti za osvojitev olimpijske medalje, vendar mi fizično stanje to ni več dopuščalo. Odločil sem se, da ne vlečem več in zaključim to uspešno zgodbo,« je dejal olimpijski orvak iz Pekinga.

Za najboljši klub je bil ponovno izbran ljubljanski Mass, novomeška Krka pa je organizirala najboljše tekmovanje, ekipno prvenstvo. Za dolgoletno delo v atletiki je zlato plaketo prejel Jurij Novak, srebrne so dobili Vladimir Vidmar, Jože Satler, Milan Kranjc, Matic Osovnikar, Renner, Janežič in Rudolf, bronaste Tomaž Jarc, Maja Bedrač in Veronika Domjan, posebna priznanja AZS pa Sašo Apostolovski, Boris Ličof, OO Ljubljanskega maraton, Timing Ljubljana, RTV Slovenija, Panvita Murska Sobota in velenjski klub, zlati znak pa je dobil Telekom Slovenije.