Majhna delegacija, velike možnosti

Na svetovnih letalskih igrah v Dubaju bo nastopilo devet Slovencev, prvi v ognju modelar Alan Goljevšček.

Objavljeno
30. november 2015 19.57
padalstvo
Z. R.
Z. R.

Ljubljana - Četrte svetovne letalske igre oz. 'zračna olimpijada', kot letalsko-padalski športniki radi imenujejo srečanje najboljših na svetu, ki moči merijo predvsem v zraku, bo v prihodnjih dneh gostil Dubaj. Odlična infrastruktura in vrhunska organizacijska ekipa, ki se je v zadnjih letih izkazala že večkrat z izvedbo predvsem padalskih tekmovanj, vključno s svetovnim prvenstvom leta 2012, in na čelu katere je sam princ Dubaja Mohammed bin Rashid Al Maktoum, je lani prepričala vodilne v mednarodni letalski zvezi (FAI), da jim je zaupala organizacijo največjega tekmovanja v zračnih športnih.

V trinajstih dneh, kolikor bo trajala olimpijada, se bodo športniki merili v enajstih različnih panogah, združenih v 25 disciplin. Nastopili bodo modelarji, balonarji, piloti akrobatskih letal, nam precej bolj znani klasični in jadralni padalci. Na jugu Perzijskega zaliva se bo zbralo okrog 1500 športnikov iz petdesetih držav, za razliko od klasičnih olimpijskih iger, kjer morajo športniki za uvrstitev doseči normo, se letalske olimpijade udeležijo le povabljeni tekmovalci na osnovi uvrstitve na svetovni lestvici, stroge kriterije določa FAI, 'eksotov' na letalskih igrah ni. Od slovenskih zračnih športnikov so vabilo na igre v Dubaju dobili modelar Alan Goljevšček, balonar Slavko Avi Šorn, jadralna padalca v natančnem pristajanju Mojca Pišek in Matjaž Ferarič ter padalska ekipa v skokih na cilj v postavi Roman Karun, Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič in Borut Erjavec.

Glede na dosežene rezultate v zadnjih letih je slovenska odprava izjemno močna, kajti modelar Alan Goljevšček je eden vodilnih svetovnih modelarjev z akrobatskimi letali v dvorani in bo nastopil kot prvi, želi pa si, »da bi program izvedel tako, kot sem si zamislil. Nikoli se ne obremenjujem z uvrstitvami, želim si le, da bi me letalo ubogalo in da bomo usklajeni tudi z glasbo,« pravi Goljevšček, ki nastopa v disciplini, ki spominja na umetnostno drsanje, a gre za tekmovanje z letalskimi modeli v zraku.

Preostala osmerica bo svoje nastope začela nekoliko pozneje, 5. decembra, končala pa predzadnji dan iger. Izkušeni balonar Slavko Avi Šorn bo nastopil že na tretjih igrah, tekmovanje pa želi končati okrog 20. mesta, kamor se je uvrstil že v Turčiji (1997) in Italiji (2009).

Veliko več od iger pričakuje zmagovalec letošnjega svetovnega pokala v natančnem pristajanju z jadralnim padalom Matjaž Ferarič, ki ne skriva želje po najvišjih mestih. »Dosegel sem že veliko, osvojil kar nekaj naslovov svetovnega prvaka, zmagoval sem na tekmah svetovnega pokala, zato si močno želim še naslova najboljšega na svetovnih igrah. Forma v letošnji sezoni je odlična in upam, da jo potrdim v Dubaju,« se velikega izziva sproščeno veseli 53-letni Ferarič, ki mu bo v isti disciplini med dekleti poskušala slediti Mojca Pišek: »Želim le dobro skakati in čim manj grešiti, prevelika želja te lahko hitro odnese daleč proč od želja.«

Veliko možnosti za vrhunsko uvrstitev imajo tudi klasični padalci, ki so že dve desetletji v svetovni špici skokov na cilj, eden najboljših Senad Salkič pa napoveduje: »Razmere poznamo odlično, v Dubaju smo v zadnjih letih svoje delo opravili imenitno, zato je popotnica iz preteklosti več kot dobra. Nikakor pa ne smemo prezreti, da bo konkurenca izjemna, na igre se vsi pripravljajo na polno, zato je potrebno ohraniti mirno kri, predvsem pa je treba biti ves čas le pri eni stvari - skokih.«

Glede na vse dosedanje dosežke, se Slovenci v Emirate ne odpravljajo kot 'eksoti', temveč so v vseh disciplinah sposobni poseči po vrhunskih dosežkih. Svetovne igre se sicer uradno začnejo 2. in bodo trajale do 12. decembra.