Makov naslednji v verigi ruskih plavalnih grešnikov

Nekdanji svetovni rekorder, ruski plavalni as Sergej Makov, bo zaradi dopinškega prekrška počival dve leti.

Objavljeno
17. september 2014 19.06
hočevar plavanje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Moskva - Nekdanji svetovni rekorder, ruski plavalni as Sergej Makov, prihodnje leto ne bo mogel nastopiti na domačem svetovnem prvenstvu, ki ga bo julija in avgusta 2015 gostil Kazan. Izkušenega 29-letnega specialista za hrbtni slog je namreč Mednarodna plavalna zveza (FINA) kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja, ki pa mu bo - zaradi dolgotrajnega dosedanjega postopka, že devet mesecev je bil namreč pogojno suspendiran - potekla že 11. oktobra prihodnje leto.

Makov je bil lanskega oktobra na domači preizkušnji svetovnega pokala v Moskvi pozitiven na dopinškem preizkusu, v njegovem telesu pa so odkrili sledi anabolnih steroidov ostarinov, ki so že šest let na črnem seznamu Wadinih prepovedanih substanc.

Ni pa to prvi odmeven dopinški primer v ruskem plavanju v zadnjih dveh letih, na dopinških testih so namreč padli tudi številni drugi zvezdniški obrazi, denimo svetovna rekorderka Julija Jefimova, ki si je »prislužila« 16-mesečno kazen, nekdanji svetovni prvak v daljinskem plavanju Vladimir Djačin in dobitnik odličij z evropskega prvenstva Vitalij Meljnikov, ki na konkretne sankcije še čakata.