Manjkala je le pika na i v napadu

V tretji pripravljalni tekmi slovenski odbojkarji drugič izgubili, Srbi v Šoštanju boljši s 3:1.

Objavljeno
22. maj 2017 02.42
Odbojkarska tekma moške reprezentance Slovenije in Srbije pred bližajočim kvalifikacijskim turnirjem za svetovno prvenstvo. Šoštanj, Slovenija 20.maja 2017. [odbojka,reprezentance,športniki,Urnaut Tine,Vinčić Dejan,Pajenk Alen,Čebulj Klemen]
Janez Porenta
Janez Porenta
Šoštanj – »Navsezadnje je bil to le prijateljski dvoboj, a po drugi strani odličen pokazatelj trenutnih razmerij in pravšnje opozorilo, da bomo morali pokazati veliko več, če bomo želeli premagovati tudi najboljše,« je po porazu v tretjem pripravljalnem dvoboju s Srbi v Šoštanju (1:3) opozoril selektor slovenske odbojkarske reprezentance Slobodan Kovač.

Potem ko je teden prej v Hočah in Stožicah gostovala sedma reprezentanca sveta, Iran, ki je iztržila po eno zmago in poraz, je novi selektor Kovač unovčil zveze in poznanstva v domovini in v Šoštanj na športni praznik v okviru Vseslovenskega odbojkarskega vikenda pripeljal še eno velesilo – Srbijo. Gre za lansko zmagovalko svetovne lige ter deseto ekipo sveta in tretjo Evrope, ki ima v svojih vrstah – na vseh igralnih položajih, še najmanj na podajalskem – posameznike najvišjega kakovostnega ranga.

To je bil tudi obračun dveh nekdanjih odličnih igralcev, zdaj selektorjev – Kovač je bil v aktivni karieri sprejemalec, šest let mlajši Nikola Grbić eden najboljših podajalcev v zgodovini. Za obe reprezentanci je bil to zadnji preizkus pripravljenosti pred prvim vrhuncem sezone, kvalifikacijskim turnirjem za nastop na SP prihodnje leto v Italiji in Bolgariji. Naši fantje bodo ob Belgijcih favoriti pred domačim avditorijem v Stožicah, Srbi bodo morali na gostovanje na Hrvaškem. Grbić v Šoštanju ni računal na drugega organizatorja Alekso Brđovića, ki si je nazadnje kruh služil v Rusiji, prednost pred njim je dobil dosedanji član ACH Volleyja Maksim Buculjević.

Gostitelji so storili vse potrebno za uspeh in sladek skalp, ne prvega v zgodovini, od Srbov so bili namreč že boljši v skupinskem delu EP 2013. Pritisnili so z začetnim udarcem in bili malenkostno uspešnejši pri sprejemu, zalomilo pa se je v napadu. Tekmec jih je uspešno lovil ob mreži in nanizal kar 18 blokov (Slovencem so se posrečili le štirje) – po trikrat sta se ujela Mitja Gasparini in Alen Šket, petkrat Klemen Čebulj in kar sedemkrat Tine Urnaut, domača učinkovitost se je ustavila že pri 40 %, srbska pri 58 %, kar je prevesilo tehtnico na stran gostov.

»Res je, največja razlika je bila v napadu; sprejemali smo dobro, nismo pa znali zaključiti prve žoge. V vsakem nizu smo izgubili po tri, štiri zaporedne točke, nismo bili konstantni, na tak način je proti vrhunski zasedbi, kakršna je Srbija, težko igrati,« je priznal kapetan Urnaut, ki je bil med zunanjimi napadalci najučinkovitejši, manjkal je prispevek Čebulja, ki pa je po drugi strani primazal kar šest asov, toliko kot vsi Srbi skupaj. Selektorja sta se dogovorila, da bosta moštvi po koncu rednega dela tekme odigrali dodatni niz, ki ga je Srbija dobila daleč najtežje med vsemi, šele na razliko, s 17:15.

»Lahko bi igrali precej bolje, a je treba podčrtati, da nam je nasproti stal zelo razpoložen nasprotnik, ki se ni naslonil le na učinek enega posameznika, temveč je vsak, ki je stopil na parket, prispeval svoj delež in nam delal preglavice,« ni slepomišil Kovač, ki tokrat ni računal na sprejemalca Jana Klobučarja in Žigo Šterna.