Mankoč po uspešnih pripravah na poti k novim osebnim rekordom?

Peter Mankoč v francoskem Font Romeu zaključuje z uspešnimi pripravami, a kljub temu ne bo nastopil na državnem prvenstvu.

Objavljeno
11. november 2011 12.49
Posodobljeno
11. november 2011 14.07
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

Marseille - Slovenski plavalec Peter Mankoč in njegov trener Dimitrij Mancevič na višinskih pripravah v francoskem Fort Romeu presegata načrte in težita k temu, da bi 33-letnik letos dosegel nove osebne rekorde iz obdobja pred letom 2009 in uvedbo visokotehnoloških kopalk, poroča STA. Pred plavalcem je nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem, ki se bo odvijalo februarja naslednje leto in na katerem Mankoč upa na čimboljšo uvrstitev.

Najtrofejnejši slovenski plavalec pa kljub temu ne bo nastopil na državnem prvenstvu v Kranju, saj njegov trener meni, da ta tekma nima smisla. »Večina plavalcev trenira šele dva meseca, trenerji pa smo že morali potrditi udeležbo na evropskem prvenstvu na Poljskem in ta tekma nikomer ne prinese prav nič,« je dejal Mancevič, ki se je obregnil tudi zoper številne odločitve plavalne zveze Slovenije.

Del priprav financira turška plavalna zveza

Očita jim predvsem napačno delitev sredstev, ki po njegovih besedah vrhunskim plavalcem ne omogoča tudi vrhunskih priprav, zaradi česar se naši plavalci težko primerjajo s svetovno konkurenco. Mankoč in Mancevič iz finančnih razlogov tako sodelujeta s turško zvezo, ki financira del njunih priprav v zameno za sparing in znanje.

V Font Romeu se pripravljajo še mnogi drugi vrhunski plavalci, med njimi Estonka Triin Aljand, ki je po poškodbi znova v vrhunski formi ter načrtuje preskok v sam svetovni vrh in Belorusinja Aleksandra Herasimenja, svetovna prvakinja na 100 m prosto, ki se skupnih priprav z Dimitrijem Mancevičem udeležuje že vse od leta 2009. Treningi v Font Romeu ji očitno dobro denejo, saj se je, odkar je z njimi začela, še iz vsake tekme vrnila z medaljo, enkrat celo z zlato.