Maraton: nevarnost tekaške alkimije

O pasteh, ki čakajo maratonske debitante na Ljubljanskem maratonu. Ekperimentiranje z energijskimi dodatki lahko razjezi vaš želodec.

Objavljeno
09. oktober 2012 10.01
Posodobljeno
10. oktober 2012 09.00
*lvu* LJUBLJANSKI MARATON
Po. K., Delo.si
Po. K., Delo.si

V naših dosedanjih zapisih o napakah, ki se lahko prikradejo v načrte maratonskega kandidata, smo že tudi opozorili, kako je s prehrano pred in med maratonom; govorimo o športni prehrani, predvsem o energijskih napitkih in gelih. Brez vedenja o tem, kdaj in kako telo okrepiti tako med vadbo kot tudi na veliki dan, bo cilj Ljubljanskega maratona še bolj oddaljen kot je sicer.

O tem, kako piti vodo in energijske napitke, pa o tem, kdaj vzeti energijski gel, ki bo vaše mišice znova napolnil z energijo, smo pisali včeraj - danes dodajamo še eno opozorilo o tem, katere od onih stvari, ki nam dajejo med tekom energijo, lahko med seboj mešamo in za katere bolje, da jih ne..

Tekaški želodec

Opozorili smo že na to, da nikakor ne pojdite na dolg tekmovalni tek, ne da bi prej med vadbo ne preverili, kako vaše telo, predvsem želodec, sprejema energijske dodatke.

Zakaj to poudarjamo? Če se vam med tekom na pol- ali pravem maratonu upre želodec, vam seveda ne bo nič pomagalo niti to, da ste zaužili stvari, ki bi sicer pomagale vašim mišicam, da se med tekom energijsko obnavljajo. In v takem primeru vam ne pomaga niti to, da ste vse opravili kot je treba, tako količinsko in časovno - če smo zelo plastični, lahko napišemo, kako bo imel ponoreli želodec že sam s seboj toliko dela, da se na lačne mišice sploh ne bo spomnil.

Dve težavi

Tokrat opozarjamo na dve težavi, ki se vam utegneta pripetiti med tekom. Gre za mešanje energijskih dodatkov, ki nam lahko - in za to obstaja kar nekaj možnosti - povsem sfižita tako želeni nastop.

Prva težava. Če med tekom kot krepčili mešate energijski napitek in vodo, bo ta nova raztopina v želodcu upočasnila absorbcijo ogljikovih hidratov in v zadnjem delu vašega nastopa vam bo zaradi tega zagotovo začelo zmanjkovati energije.

Druga težava. Če boste kot svoj prehranski način energijski gel mešali z energijskim napitkom, bo v želodcu nastala zmes, ki se bo – poenostavljeno - počasi razlila po vašem črevesju, zavirala bo absorbcijo ogljikovih hidratov in v veliki večini primerov se vsa taka tekaška alkimija konča z diarejo.

In če si tekač česa ne želi, je to zagotovo ponorelo črevo sredi tisočev drugih tekačev...

Naš nasvet

Včeraj smo pisali o tem, da je za hranjenje in obnavljanje moči v naših mišicah najbolje (najmanj tvegano) vzeti gel in ga poplakniti z vodo. Seveda je mogoče teči tudi na energijske napitke in zagotovo tudi nekaj požirkov vode vmes ne bo škodilo, a strokovnjaki vseeno pravijo, da - če se že odločite za tek na energijski napitek - ne eksperimentirajte preveč z vodo.

Ko smo že pri teku na energijske napitek - tudi tu velja, da je treba biti na energijski napitek, ki ga strežniki ponujajo na okrepnih postajah, navajen - če se bo vaše telo z napitkom prvič srečalo na maratonu, si boste svoj tek zapomnili po marsičem drugem kot zgolj po užitku. Zato pokličite organizatorja in ga vprašajte, kakšne napitke je pripravil, najverjetneje pa bi to moralo pisati že na spletni strani tekmovanja....

Čeprav vam priporočamo, da na Ljubljanskem maratonu, pred tem pa že na vadbenih tekih, tečete na gele in vodo, pa moramo zapisati, da imajo energijski napitki nekaj dobrih lastnosti. Pred dehidracijo vas ščitijo prav tako dobro kot voda, pri pitju takih napitkov pa se vam tudi ne more zgoditi, kar se vam lahko v primeru, da se med tekom čez vsako mero nalivate z vodo – pretirano hidriranje lahko pripelje še do hujših zdravstvenih težav, kot pomanjkanje tekočine, dehidracija.