Marjan Fabjan spisal program za prvo svetovno prvakinjo s Kosova

Veliko zaslug za podvig zlate judoistke (do 52 kg) Majlinde Kelmendi s Kosova ima tudi celjski strokovnjak Marjan Fabjan.

Objavljeno
28. avgust 2013 10.11
JUDO/
MIha Šimnovec, poročevalec
MIha Šimnovec, poročevalec

Rio de Janeiro - Velika junakinja drugega tekmovalnega dne 28. svetovnega prvenstva v judu je bila Majlinda Kelmendi, ki je Kosovu izbojevala sploh prvo (zlato) lovoriko na tem tekmovanju, potem ko je v sinočnjem zaključnem dvoboju kategorije do 52 kilogramov z ipponom premagala domačo borko Eriko Miranda in utišala dvorano Maracanãzinho.

»To je zelo čustven trenutek zame in moram priznati, da sem zelo ponosna na svoj uspeh. Nisem si mislila, da lahko tako kmalu po naslovu mladinske svetovne prvakinje (Pariz '09) osvojim še zlato odličje v članski konkurenci,« ni skrivala radosti 22-letna judoistka iz Peći na Kosovu, ki je svojo silno nadarjenost potrdila že na aprilskem evropskem prvenstvu v Budimpešti, kjer se je ovenčala z bronasto kolajno.

Memli Krasniqi, minister za kulturo, mladino in šport na Kosovu, je svoje navdušenje nad najboljšo športnico v državi, izrazil tudi prek družbenega omrežja twitter: »Majlinda Kelmendi je svetovna prvakinja! Kakšna spektakularna zmaga in zgodovinski trenutek za naš šport! Komaj čakam, da vidim, kako bodo na slovesni razglasitvi najboljših dvignili kosovsko zastavo in zaigrali našo himno.«

Zanimivo, da ima veliko zaslug za podvig Kelmendijeve tudi celjski strokovnjak in strokovni direktor slovenske reprezentance Marjan Fabjan. »Že vrsto let sodelujem s kosovskim trenerjem Dritonom Kuko, ki sem mu spisal tudi program, po katerem pripravlja Majlindo,« je zaupal trener in vodja kluba Z'dežele Sankaku ter pripomnil, da je Kelmendijeva zadnjih osem dni pred odhodom v Rio de Janeiro vadila v njegovi dvorani na Lopati. Bo ta v Riu de Janeiru »dala« še kakšno (slovensko) lovoriko?