Marjan Fabjan: V ponedeljek se začnejo priprave na SP

Sprejem za slovenske judoiste bo po vrnitvi reprezentance danes ob 16.30 na letališču Jožeta Pučnika na Brniku.

Objavljeno
23. april 2017 13.44
Marjan Fabjan, trener Juda Lopata 31.8.2016 [judo,fabjan,trener]
A. V., STA
A. V., STA
Varšava - Slovenski judoisti se z evropskega prvenstva v Varšavi vračajo z zlato medaljo Tine Trstenjak, srebrom 22-letnega Adriana Gomboca in petim mestom 19-letne Klare Apotekar. Vse kaže, da je celjski strateg Marjan Fabjan po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru najmočnejši skupini judoistov do Tokia 2020 pridružil nova mlada imena.

"Z vsakim evropskim prvenstvom, kjer osvajamo medalje, sem seveda zadovoljen. Sam sem z mislimi že pri novih težavah, ki jih začenjam reševati v ponedeljek," je bil Marjan Fabjan kratek po novih uspehih slovenskega juda, ki na večni lestvici evropskih prvenstev Slovenijo uvrščajo na 19. mesto in skoraj vse kolajne so plod dela v njegovem klubu, kjer njegovi tekmovalci že 16 let zaporedoma osvajajo odličja.

Sam vedno poudarja, da v klubu načrtno delajo olimpijske cikle, ki so na zadnjih štirih igrah oblikovale ekipo, ki se je z iger vračala s kolajno, dvakrat celo z zlato. Prvo ime ostaja Tina Trstenjak, vse ostale pa čaka dokazovanje. "Med mladimi je Adrain Gomboc zanesljivo zraven, saj je to pokazal že lani s petim mestom na olimpijskih igrah in v Evropi, Klara pa je še daleč od svoje sestre (Ana Velenšek op.p.) in veliko ji še manjka, da bo lahko stopila v njene stopinje. Seveda se mladi priključujejo, a treba je vedeti, da je treba iz tekmovalcev, ki jih dobimo, narediti borce. To naredimo v klubu, kjer jim vcepimo trdo delo, borbenost in disciplino."

Kljub izredni uvrstitvi Apotekarjeve, ki se je z 19 leti prebila v širši evropski vrh, Fabjan namreč z izplenom ni bil povsem zadovoljen. "Dobiti bi morala boj za bron, v četrtfinalu pa bi morala pokazati večjo željo. Zame več pomeni ta želja in odnos do nasprotnice, kot pa končni izid. To mi veliko pomeni in tudi veliko pove. Čaka naju veliko dela, korak za korakom in če bo stalno napredovala, lahko tudi uspe."

Posredno pa je trener Apotekarjevi priznal izreden talent že v lanski sezoni, ko jo je vzel s seboj na olimpijske igre v Riu v vlogi partnerice za pripravo Ane Velenšek. Pred tem je to vlogo v Londonu 2012 opravljala Tina Trstenjak in se nato štiri leta kasneje okitila z olimpijskim zlatom.

Med najboljšimi borci je v Varšavi manjkala tudi že omenjena dobitnica olimpijskega brona Ana Velenšek, a Fabjan, ki ne odstopa od 100-odstotne predanosti športu, pravi, da ni prepričan, kako bo s sodelovanjem v prihodnje. "Z Ano si morava najprej naliti čistega vina in ugotoviti, kaj si želi in kakšno ima motivacijo."

Zaradi vseh omenjenih težavic tvorec slovenskih uspehov juda poudarja, da je še prezgodaj, da bi se v tem trenutku resno ukvarjal s širšim spiskom tekmovalcev za olimpijske igre v Tokiu 2020. "Do iger na Japonskem so tri leta in čaka nas veliko treningov, prihajale bodo poškodbe, pokazal se bo še kakšen nov tekmovalec in v tem trenutku še ni čas za to."

Vsi cilji se trenutno oblikujejo bolj kratkoročno in prvi veliki izziv bo avgustovsko prvenstvo na Madžarskem. Zaradi kakovosti slovenskih borcev, ima Fabjan tudi težavice pri organizaciji priprav. "Tekmeci se nas izogibajo. V primerjavi s preteklostjo nas Francija zdaj ni povabila na skupne priprave, zapira se Japonska in morali bomo najti druge destinacije in tekmece. Te seveda iščemo in morda se bomo bolj povezovali s Korejci in Kubanci." A prvi del priprav bo potekal doma, po tradiciji pa bo sredi junija v Podčetrtku tudi najmočnejša slovenska tekma, ki bo štela za evropski pokal.

Prvenstvo v Varšavi pa je še enkrat potrdilo tudi, da je v Sloveniji izrazit vse večji razkorak med uspehi tekmovalcev celjskega Sankakuja in uspehi borcev vseh ostalih klubov. Fabjan pravi, da je recept povsem preprost: "Morali bodo začeti sodelovati z nami in se udeleževati mojih priprav in treningov. To ni konkurenca. Mi se nikogar ne bojijo in tudi drugim se ni treba bati. Samo s sodelovanjem lahko uspejo."