Marjan Fabjan: Vsa slovenska osmerica je v krogu favoritov

Judoist(k)e od četrtka do nedelje v Varšavi čaka člansko evropsko prvenstvo. Tina Trstenjak brani šampionsko lovoriko.

Objavljeno
18. april 2017 17.12
mdr oi
J. P.
J. P.

Teharje - Slovenska reprezentanca v judu se je doslej na evropskih prvenstvih okitila z že 42 odličji, doseženo pa lahko še oplemeniti v prihodnjih dneh v Varšavi, kjer se bo od četrtka do nedelje z elito stare celine merila tudi naša osmerica: med dekleti olimpijska zmagovalka in branilka lovorike Tina Trstenjak, Andreja Leški (obe do 63 kilogramov), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Klara Apotekar (do 78 kg), pri moških pa Matjaž Trbovc (do 60 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg), ki bosta na tatami stopila že v četrtek, Martin Hojak (do 73 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg). Manjkata poškodovana Rok Drakšič, bronast na lanskem evropskem prvenstvu v Kazanu, ki je uspešno prestal operacijo kolena, in bronasta olimpijka Ana Velenšek, ki se po lanski poškodbi počasi vrača med najboljše.

»Neuspeh bo, če se bomo vrnili brez odličja, saj je ekipa izbrana tako, da prav vsak njen član sodi v vsaj širši krog favoritov. To je še eno od številnih evropskih prvenstvih, česa novega ne morem povedati. Zasedba je pomlajena, malo pa sem razočaran, ker so nekatere obetavne tekmovalke udeležbo odpovedale, saj so imele priložnost,« je STA navedla besede trenerja Marjana Fabjana, ki dodaja: »Vsi izbranci so dobro pripravljeni, a Varšava je le prvi cilj sezone, še pomembnejše bo avgustovsko svetovno prvenstvo v Budimpešti. Tokrat ekipno ne bomo nastopili, saj se držim načela, da se tekmovanja z ekipo udeležimo le, če imamo realne možnosti za uspeh, torej vsaj za borbo za bronasto odličje.«

»Kot vsa leta sem trenirala po Fabjanovem programu. Želim si dobre borbe, v takšnem primeru niti rezultat ne bo izostal,« napoveduje Tina Trstenjak, ki je imela po Riu daljši premor kot minula leta, tudi nekoliko več obveznosti s pokrovitelji in navijači, a je prepričana, da sta s trenerjem uspešno postavila mejo obveznosti ob treningih. Podobno ambiciozni so tudi preostali člani slovenske odprave, še najslabše izhodišče pa ima Gomboc, ki mu je preglavice povzročala poškodba prepone, a sta - po lastnih besedah - izgubljeno s trenerjem znala nadoknaditi.